© Jason Reese - creative.belgaimage.be

Dansen op (trouw)feesten mag weer, Erika Vlieghe: "Dit vooral doen als je epidemie weer snel op gang wil trekken"

Dansen op een (trouw)feest mag weer onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de afstand van 1,5 meter worden bewaard, tenzij je kan dansen in je "sociale bubbel" van 15 personen, zo meldt het Crisiscentrum. De huwelijkssector is tevreden, exitgroep GEES is dat allesbehalve. "Als maatschappij zijn we hier niet klaar voor. Dit snap ik echt niet", zegt voorzitter Erika Vlieghe. Hoe de beslissing precies genomen werd en door wie, is onduidelijk. 

Tot nog toe was het duidelijk: bij feesten - ook bij trouwfeesten - moet iedereen blijven zitten aan tafel. En dat zou niet veranderen, ook al mogen er deze zomer meer mensen op zo'n feest aanwezig zijn, zo klonk het op de Veiligheidsraad vorige week. "Dansen zal niet voor onmiddellijk zijn. Als alles goed blijft gaan vanaf september", zei minister Nathalie Muylle (CD&V) in "Het Journaal". "Dansen en zingen is er nog niet bij deze zomer", zei ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Afgelopen dinsdag werd het ministerieel besluit gepubliceerd. In de tekst wordt gesproken over "gezeten recepties of banketten in een privékader". Daarbij gelden dezelfde regels als bij de horeca, alleen moeten hier gasten niet aan de tafel blijven zitten, zo klinkt het. Een "gezeten" feest, waar niet iedereen constant moet blijven zitten, dus. Op die manier zijn buffetten mogelijk en kunnen gasten even dag gaan zeggen aan een andere tafel, zo klinkt het. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het Crisiscentrum gaat nog een stapje verder: ja, er mag worden gedanst op die feesten, zo staat in de veelgestelde vragen. "De afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd, tenzij de mensen deel uitmaken van dezelfde sociale bubbel of onder hetzelfde dak wonen". 

Alleen is het voorlopig onduidelijk wie de beslissing genomen heeft en hoe die tot stand is gekomen. Verschillende kabinetten wijzen naar elkaar. 

Hoe dan ook was de huwelijksfederatie vanochtend al tevreden met de aanpassing. Volgens de federatie mag het trouwkoppel groepen van 15 personen maken, die dan een hele avond samen blijven: vanaf de receptie tot aan de dansvloer. "Zo kunnen feestzalen danszones maken van maximaal 15 personen waar één sociale bubbel samen kan dansen", zegt Cynthia De Clercq. Dat laatste staat ook in de coronagids voor trouwfeesten van de sectororganisatie. De danszones zouden dan op 1,5 meter van elkaar liggen. 

Hoe moet dat in de praktijk, dansen met de anderhalvemeterregel in het achterhoofd? Onze ploeg mocht meevieren met Dorien en Mario die vandaag in Nijlen trouwden (tekst gaat voort onder video):

Videospeler inladen...

Expertengroep is "erg verwonderd"

Minder tevreden - en bovendien "erg verwonderd" - is de expertengroep die de regering adviseert over de exit uit de coronamaatregelen. Dit is niet doorgesproken met hen, zo zegt voorzitter Erika Vlieghe aan VRT NWS. "Voor alle duidelijkheid: ik dans zelf ook graag. Alleen is dit nu echt niet veilig. Dit zet de poort open naar trouwfeesten in oude stijl en dat is nu gevaarlijk. Ons advies was duidelijk om dit niet te doen. Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken."

"Dansen - zeker op een trouwfeest - is eigenlijk een close contact sport. Je gaat dicht tegen elkaar staan, springen, dansen, sneller ademen, enzovoort. Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen. Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet."

Als één iemand op het feest besmet is, kan dit een superspreading event zijn. Een vermenigvuldigingsdans kan zo een virale vermenigvuldigingsdans worden.

Het gevaar is alleszins niet min, zo zegt Vlieghe. "Als één iemand op het feest besmet is zonder het te weten en hij of zij laat zich gaan op het feest, dan kan dit echt een superspreading event zijn (een evenement waar veel mensen tegelijk worden besmet, red.).  Een vermenigvuldigingsdans kan zo een virale vermenigvuldigingsdans worden. Wij zijn hier als maatschappij nog niet klaar voor. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dit vooral doen."

Nog versoepelingen?

Maar de sector zelf, die kijkt al vooruit naar nog meer versoepelingen, misschien vanaf augustus. "Het gaat meestal om familiefeesten en tegen dan gaat iedereen elkaar al gezien hebben. Laat hen dus allemaal samen op de dansvloer staan", zegt De Clercq. "Ook het sluitingsuur - dat nu op 1 uur 's nachts staat, zoals bij de horeca - mag gerust twee uurtjes later."

Meest gelezen