Overleg tussen voorzitters CD&V, Open VLD en MR met SP.A-voorzitter Rousseau afgelopen: "Constructief gesprek"  

In Oostduinkerke is het overleg over de vorming van een nieuwe federale regering tussen de voorzitters van CD&V, Open VLD en MR met hun SP.A-collega Conner Rousseau afgelopen. Het ging om een "constructief gesprek", klinkt het. De formatiegesprekken werden vanmorgen hervat nadat ze even stil hadden gelegen door een rel tussen CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-kopman Georges-Louis Bouchez over een aanpassing van de abortuswet

De voorzitters van CD&V, Open VLD en MR proberen een federale regering op de been te brengen met N-VA, CDH en SP.A. Zo geraken ze aan een nipte meerderheid. De Vlaamse socialisten zouden in zo'n scenario wel hun Franstalige zusterpartij PS moeten lossen. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

SP.A-voorzitter Rousseau is bereid om daarover te praten, maar dan eist hij wel enkele inhoudelijke garanties die hij in een nota bezorgd heeft aan de drie andere partijvoorzitters, ook wel de drie koningen genoemd. Die nota is vanmorgen besproken. Eerst was gezegd dat de gesprekken in Nieuwpoort plaatsvonden, maar om persaandacht te vermijden werd de locatie op het laatste moment gewijzigd naar Oostduinkerke.

Rousseau wil bijvoorbeeld meer geld voor de gezondheidszorg om extra personeel en betere lonen te kunnen betalen. Hij wil ook extra belastingen op vermogenswinsten en voor multinationals. Zeker die belasting op vermogenswinst ligt heel moeilijk bij de liberale partijen.

"Rousseau vraagt dat de drie voorzitters zijn voorstellen opnemen in hun onderhandelingsnota. Vraag is of de drie op één lijn zullen zitten wanneer ze moeten reageren op de voorstellen. De zogenoemde drie koningen zijn er nog lang niet, want ze moeten ook nog N-VA en CDH overtuigen", vertelt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Intussen is de ontmoeting afgelopen en het gesprek verliep constructief, valt te horen bij enkele partijvoorzitters. Rousseau heeft zijn nota punt voor punt toegelicht. De drie andere partijvoorzitters hebben geluisterd, maar gaven (nog) geen garanties. Maandag ontmoeten de "drie koningen" de N-VA en het CDH. 

Meest gelezen