Andrzej Duda.
Benjamin Furst / Hans Lucas

President van Polen wil verbod op adoptie door homokoppels in grondwet opnemen "om veiligheid van kind te garanderen"

In Polen wil aftredend president Andrzej Duda, die zichzelf wil opvolgen, koppels van hetzelfde geslacht verbieden om kinderen te adopteren. Dat heeft hij gezegd op een verkiezingsbijeenkomst. Hij wil hiervoor de grondwet aanpassen. Tegenkandidaat Rafal Trzaskowski is het met hem eens.

"In de grondwet van Polen, zou expliciet moeten staan vermeld dat het voor iedereen die een homoseksuele relatie heeft verboden is om kinderen te adopteren. Om de veiligheid van het kind en een correcte opvoeding te garanderen en opdat de Poolse staat de kinderrechten kan vrijwaren, vind ik dat zo'n artikel zou moeten bestaan."

Met die woorden heeft Duda zich tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Szczawno-Zdroj in het zuiden van Polen voor een adoptieverbod voor koppels van hetzelfde geslacht uitgesproken. Maandag al wil hij een ontwerp voor een amendement in die zin aan de grondwet aan het parlement voorleggen.

Duda is de aftredende president van Polen en is lid van de nationalistische en conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Hij wil zichzelf graag opvolgen en het lijkt erop dat dit ook zal gebeuren. Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afgelopen zondag eindigde hij als eerste, voor oppositiekandidaat Rafal Trzaskowski. Een tweede ronde op 12 juli moet uitsluitsel bieden.

"Een nieuwe vorm van communisme"

In Polen, dat een lidstaat van de Europese Unie is, liggen de rechten van holebi's en transgenders al langer onder vuur. Zo riepen verschillende gemeentes in het land zich eind vorig jaar uit tot "homovrij gebied". Ook Duda en zijn partij laten al langer duidelijk verstaan dat zij niet willen weten van holebi's en transgenders. Zo noemde Duda de "LGBT-ideologie" (LGBT staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender) tijdens deze verkiezingscampagne "een nieuwe vorm van communisme".

Op 18 december 2019 tikte het Europees Parlement Polen op de vingers wegens de "homovrije zones". "Het Journaal" bracht daarover deze reportage (tekst gaat voort onder video):

Videospeler inladen...

Trzaskowski verdedigt holebi's en transgenders in Polen wél. Zo staat hij open voor een burgerlijk partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht. Tegelijk vertelde hij journalisten vandaag dat ook hij tegen adoptie is door koppels van hetzelfde geslacht. "Op dit specifieke punt ben ik het met de president eens", zei hij.

Uit een peiling die vorig jaar door het instituut CBOS is afgenomen, moet blijken dat slechts 9 procent van de Polen voorstander is van het recht op adoptie door koppels van hetzelfde geslacht.

Meest gelezen