Video player inladen...

Vijftien doden in Japan na zware overstromingen, overheid raadt tienduizenden aan te evacueren

In het zuidwesten van Japan is een rusthuis overstroomd, na overvloedige regenval. Veertien bewoners zouden zijn omgekomen. Elders is tenminste één lichaam gevonden in een modderstroom. Het noodweer leidde tot overstromingen en grondverschuivingen. De Japanse regering raadt tienduizenden aan om hun huizen te verlaten, en waakzaam te blijven. 

Het noodweer doet zich voor in de prefecturen Kumamoto en Kagoshima op het zuidelijke eiland Kyushu, meer dan 1.000 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio. Daar viel de laatste uren uitzonderlijk veel regen. Zeker twee mensen kwamen om, maar het aantal slachtoffers zal wellicht oplopen.

In Kumamoto is een zorginstelling voor ouderen overspoeld. Volgens de Japanse omroep NHK zijn veertien lichamen aangetroffen, bewoners die de overstroming niet hebben overleefd. Elders is één lichaam gevonden in een modderstroom, de politie zoekt nog een tweede mogelijk slachtoffer. In totaal zouden er nog negen mensen vermist zijn. 

De overheid raadde 75.000 inwoners aan te evacueren, maar verplichtte vooralsnog niemand. Het is onduidelijk hoeveel mensen er op het advies ingingen. Zo'n 8.000 woningen zitten zonder stroom.  Rivieren traden buiten hun oevers en veroorzaakten zware overstromingen. Het treinverkeer is stilgelegd. 

De regen trekt de volgende uren verder naar het westen en zal zondag hoogstwaarschijnlijk nog problemen veroorzakenen, voorspelt de Japanse meteorologische dienst. (lees verder onder de beelden) 

Bekijk hier de eerste beelden van de dramatische toestand in de regio:

Video player inladen...

De Japanse premier Abe geeft de mensen de raad mee om waakzaam te blijven. De regering kwam in spoedzitting bijeen, om te bekijken hoe de hulp moet worden georganiseerd. Het leger stuurt alvast tienduizend soldaten naar het zuidelijke eiland, om hulp te bieden. Ook honderden reddingswerkers zijn onderweg. 

In sommige dorpen zou op minder dan 24 uur tot 380 liter water per vierkante meter zijn gevallen. Dat is een recordhoeveelheid, en ongeveer evenveel regen als wat in grote delen van ons land valt in een half jaar. Het is normaal in deze tijd van het jaar dat er veel regen valt, maar waarnemers denken ook dat de recordhoeveelheden het gevolg zijn van de opwarming van de aarde. 

Meest gelezen