Videospeler inladen...

President Trump geeft (omstreden) startschot voor Amerikaanse nationale feestdag: "Nieuw links fascisme bedreigt de VS"

In de Amerikaanse staat South Dakota heeft president Donald Trump het startschot gegeven voor de viering van Independence Day, de Amerikaanse nationale feestdag. Hij deed dat met een toespraak aan de voet van Mount Rushmore, waar de hoofden van vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen. Trump haalde onder meer uit naar demonstranten die het de voorbije weken gemunt hadden op standbeelden en monumenten uit de Amerikaanse burgeroorlog.

Er was op voorhand heel wat kritiek op het bezoek van Trump aan Mount Rushmore. De vrees bestond dat dit de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de hand zou werken. Er daagden vrijdag zo'n 7.000 aanhangers op, maar de sociale afstandsregels werden niet gerespecteerd en de meeste mensen droegen geen mondmasker.

De linkse revolutie wil de Amerikaanse cultuur overnemen

Donald Trump, president VS

Trump had het in zijn toespraak nauwelijks over het virus, maar haalde uit naar links, dat volgens hem de Amerikaanse denkbeelden tracht te herschrijven en te wissen. Hij noemde het "een meedogenloze campagne om onze geschiedenis uit te wissen, onze helden in diskrediet te brengen, onze waarden uit te wissen en onze kinderen te indoctrineren".

"De linkse revolutie wil de Amerikaanse cultuur overnemen. Daarmee zouden ze de beschaving vernietigen die miljarden heeft gered van armoede, ziekte, geweld en honger, en die de mensheid naar nieuwe hoogten van prestatie, ontdekking en vooruitgang heeft getild", klonk het. Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen "een genadeloze campagne gevoerd", verwijzend naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld. Daarbij hebben de manifestanten het ook vaak op standbeelden van historische figuren gemunt.

Lees verder onder de beeldfragmenten uit de toespraak van de president en het vuurwerk: 

Videospeler inladen...

Na de speech van de president werd een groot vuurwerk afgestoken en ook daar was al kritiek op gekomen. Jaren geleden brak als gevolg van vuurwerk brand uit in de Black Hills, een beschermd natuurgebied. Sindsdien is vuurwerk er verbannen, tot nu. Het evenement, begeleid door een klank- en lichtspel, duurde 20 minuten.

Er werd vrijdag ook geprotesteerd door inheemse Amerikanen, aan wie het gebied vroeger toebehoorde. Ze blokkeerden de toegangsweg maar werden opgepakt.

AFP or licensors

Meest gelezen