Recordopbrengst bij webshops van Financiën: "Vanalles te koop, van luxewagens van criminelen tot militaire kazernes"

De overheidsheidsdienst Financiën heeft vorig jaar een recordbedrag verdiend door gebouwen, terreinen en in beslaggenomen goederen te verkopen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Alles samen bracht die verkoop vorig jaar bijna 390 miljoen euro op. Vooral de verkoop van vastgoed heeft tot dat recordbedrag geleid.

390 miljoen euro bracht de federale overheidsdienst Financiën in 2019 binnen door roerende en onroerende goederen te verkopen. Het gaat dan onder meer om gebouwen die van de hand worden gedaan, maar ook om in beslag genomen auto's van criminelen, partijen merkkledij en afgedankte meubelen uit overheidsgebouwen. 

Het is vooral de verkoop van onroerend goed die in 2019 tot dat recordbedrag geleid heeft. "Dat zijn administratieve gebouwen, maar ook woningen die in beslag genomen zijn, of militaire terreinen. Op die manier hebben we vorig jaar 374 miljoen euro opgehaald, een absoluut record," zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. Het vorige record dateert van 2014, toen bracht de verkoop van onroerend goed 135 miljoen euro op.

De verkoop van roerende goederen door Financiën, bracht in 2019 wat minder op dan gewoonlijk. "Daar stranden we op 12,6 miljoen euro in 2019. Gewoonlijk ligt die opbrengst rond de 20 miljoen. Daar komt het grootste deel van de opbrengst van auto's die in beslag genomen zijn. Maar ook pakjes die nooit opgehaald zijn bij Bpost of spullen die achtergelaten zijn op het openbaar vervoer."

We spreken hier over honderden miljoenen euro's. Alle beetjes helpen om de begroting in evenwicht te krijgen

Francis Adyns, FOD Financiën

Per opbod

De FOD Financiën verkoopt al die onroerende en roerende goederen via haar twee webshops, Fin Shop en Finimmoweb. "Wij verkopen vanalles, ook heel uitzonderlijke zaken zoals kastelen en kazernes. Iedereen kan op dat vastgoed bieden, er is een instelprijs en dan hangt het af van de biedingen of je een echt koopje kan doen of dat de prijs wordt opgedreven."

Het geld dat al die verkopen opbrengt, gaat naar de overheid. "In sommige gevallen komt dat geld in de federale schatkist terecht. In andere gevallen zijn wij opdrachthouder en verkopen wij voor de gewesten, en dat geld gaat uiteraard naar de gewesten. Dat geldt ook voor vastgoed dat wij verkopen voor de Regie der Gebouwen of het ministerie van Defensie. Die opbrengst is voor hen."

De inkomsten uit de verkopen zijn belangrijk voor de overheid. "We spreken hier over enkele honderden miljoenen euro's opbrengst, dat is een groot bedrag. Alle beetjes helpen om de begroting in evenwicht te krijgen, dus dit is een meevaller," besluit Adyns.

Meest gelezen