AFP or licensors

Amerikaans presidentskandidaat Biden : "We hebben de kans om wortels van systematisch racisme in VS uit te roeien"

Joe Biden wil de wortels van het systematisch racisme in de Verenigde Staten uitroeien. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat gezegd in een videoboodschap op Twitter naar aanleiding van Independence Day, de viering van de onafhankelijkheid van de VS.

Volgens de 77-jarige Biden, de Democratische uitdager van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in november, is Amerika er nooit in geslaagd om de beginselen in de Onafhankelijkheidsverklaring, dat "alle mensen gelijk zijn geschapen", waar te maken.

"Thomas Jefferson (een van de opstellers van de Verklaring en de derde president van de VS, red.) zelf heeft het nooit waargemaakt. Hij had slaven en vrouwen werden uitgesloten", aldus Biden. "Maar eens geuit, kon het principe niet meer beknot worden. De idee heeft meer dan 200 jaar van geïnstitutionaliseerd racisme overleefd."

Biden verwees onder meer naar de zwarte Amerikaan George Floyd. Sinds diens dood bij zijn arrestatie in Minneapolis in mei is er in de Verenigde Staten een hevig debat ontstaan over racisme en discriminatie.

Amerika is geen sprookje

"Amerika is geen sprookje", aldus nog Biden. "Het is  een continu trekken en sleuren tussen twee delen van ons karakter: de idee dat alle mensen gelijk zijn geschapen en het racisme dat ons verscheurt. We hebben nu de kans om de gemarginaliseerde, gedemoniseerde, geïsoleerde en onderdrukte mensen ten volle te laten deelnemen aan de Amerikaanse droom."

President Donald Trump van zijn kant hield vrijdag, aan de vooravond van de nationale feestdag, een toespraak. Daarin verweet de Republikein "links" de Amerikaanse geschiedenis "te willen wissen". Volgens Trump wordt er tegen Amerikaanse iconen "een genadeloze campagne gevoerd", verwijzend naar de protesten van de jongste weken tegen racisme en politiegeweld.

Meest gelezen