Belgen die racistische opmerkingen maakten over Pierre Kompany zijn door Congo het land uitgezet

Drie Belgen die door Congo het land zijn uitgezet, zijn weer in België. De drie hadden racistische opmerkingen gemaakt over Pierre Kompany. Dat nadat de burgemeester van Ganshoren excuses van ons land had geëist, voor de wandaden tijdens de koloniale periode. Dat was niet naar de zin van de drie Belgen.

Pierre Kompany, de burgemeester van Ganshoren en ook de vader van voetballer Vincent Kompany, had op twintig juni op de Franstalige nieuwssite 7sur7 excuses gevraagd van de Belgische Staat en van het koningshuis, voor de wandaden die begaan zijn in de koloniale periode. 

Dat schoot bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat. Ook bij drie Belgen die in Congo wonen en werken, in Lubumbashi en Kinshasa. Ze reageerden op Facebook, met sterk racistische en op zijn minst ongepaste opmerkingen. Zo schreef één van de Belgen dat hij Pierre Kompany graag zou laten opzetten en vervolgens in het museum plaatsen "tussen de wilde dieren". Een andere Belg had het over "makaken in al hun glorie". 

Die opmerkingen bleven niet onopgemerkt, en leidden in Congo zelf tot protesten van de plaatselijke bevolking. De drie werden opgepakt. Congo dreigde ermee ze het land uit te zetten. Dat is intussen ook gebeurd. De drie mannen zijn weer aangekomen op Belgisch grondgebied. Woordvoerder Arnaud Gaspard van buitenlandse zaken heeft het nieuws bevestigd, dat eerder door de krant De Morgen was opgepikt. 

Meest gelezen