© MONKEY BUSINESS - LBRF - creative.belgaimage.be

Dansen op trouwfeesten blijft dan toch verboden: "Verkeerde interpretatie van ministerieel besluit"

Dansen op privéfeesten, zoals trouwfeesten, blijft dan toch verboden. Dit weekend had het Crisiscentrum gemeld dat het wel kon onder bepaalde voorwaarden, maar nu valt te horen dat het gaat om een "verkeerde interpretatie van het ministerieel besluit". Op de communicatie van dit weekend was felle kritiek gekomen van virologen.

Het leek allemaal vrij duidelijk, na de laatste Veiligheidsraad. Feesten georganiseerd in feestzalen of door professionele traiteurs mogen stilaan weer wat groter worden. Maar dansen, dat zou nog niet voor meteen zijn, zei zowel minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Dat zal pas ten vroegste vanaf september kunnen.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vorige week dinsdag werd dan het ministerieel besluit gepubliceerd. In de tekst wordt gesproken over "gezeten recepties of banketten in een privékader". Daarbij gelden dezelfde regels als bij de horeca, alleen moeten hier gasten niet aan de tafel blijven zitten, zo klinkt het.

Een "gezeten" feest, waar niet iedereen constant moet blijven zitten, dus. Op die manier zijn buffetten mogelijk en kunnen gasten even dag gaan zeggen aan een andere tafel, zo klinkt het. 

Maar het Crisiscentrum ging nog een stap verder, in de veelgestelde vragen op de website: ja, er mag worden gedanst op die feesten, zo stond er te lezen. "De afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd, tenzij de mensen deel uitmaken van dezelfde sociale bubbel of onder hetzelfde dak wonen". De tekst is intussen aangepast naar: "neen, dit is niet toegelaten".

De huwelijksfederatie was meteen laaiend enthousiast en begon al dansvloeren in te delen in vakken waar mensen per vijftien – een sociale bubbel, zo was de redenering – zouden kunnen dansen. De experten die de regering adviseren waren minder enthousiast en zelfs “erg verwonderd”. “Dit is niet met ons afgetoetst”, zei Erika Vlieghe aan VRT NWS. “Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dat vooral doen.”

Verwarring

Vandaag kwam dan het bericht dat dansen tóch verboden blijft. Het enige wat toegelaten wordt op een trouwfeest, is de openingsdans van het huwend koppel. De nieuwe regel dat het feest niet helemaal zittend moet verlopen, zou tot de verkeerde interpretatie geleid hebben. 

Erika Vlieghe is tevreden dat er duidelijkheid is. "Hoe spijtig het ook is voor mensen die op een echt dansfeest hadden gehoopt, we zijn daar nu als maatschappij nog niet aan toe. Het zou echt gevaarlijk zijn om met z’n allen dicht bij elkaar te staan dansen. Alles op zijn tijd", zegt ze. "Een nieuwe uitbraak is snel gebeurd, dat leren we nu uit het buitenland."

We zijn daar als maatschappij nu nog niet aan toe. Alles op zijn tijd
Virologe Erika Vlieghe

Maar hoe de verwarrende communicatie precies tot stand is gekomen, blijft voorlopig onduidelijk. Verschillende kabinetten van ministers reageerden dit weekend verbaasd toen VRT NWS contact met hen opnam en ze verwezen naar elkaar. Bij het Crisiscentrum waren ze nochtans formeel: dit was een politieke beslissing, genomen in de interkabinettenwerkgroepen. Lees: na een Veiligheidsraad worden alle punten en komma’s afgeklopt door de medewerkers van de ministers.

Huwelijksleveranciers reageren ontgoocheld: "We gaan de allerlaatste feesten nu ook verliezen"

De huwelijksleveranciers (zoals fotografen, cateraars en weddingplanners) reageren ontgoocheld op het nieuws dat dansen toch verboden blijft op huwelijksfeesten. "Dit is opnieuw een klap voor de sector. We gaan de allerlaatste feesten nu ook verliezen", zegt Cynthia De Clercq van de federatie van huwelijksleveranciers HL België, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het was nog maar zo'n 5 procent dat nog op de planning stond. We gaan naar bijna nul nu

Cynthia De Clercq, federatie van huwelijksleveranciers

De Clercq verwacht dat veel koppels die deze zomer hun huwelijksfeest hadden gepland dat nu alsnog zullen verplaatsen naar 2021. "Het was nog maar zo'n 5 procent dat nog op de planning stond. We gaan naar bijna nul nu."

"Het wordt een heel moeilijk en heel hard jaar voor alle bedrijven in de sector", zegt De Clercq. "Een bedrijf dat geen inkomsten heeft, maar wel alle vaste kosten moet blijven betalen, kan gewoon niet overleven. Vele leveranciers rekenen nu op hun spaarpot, maar als die op is, is het gedaan."

De Clercq is het ermee eens dat veiligheid prioritair moet zijn, maar volgens haar zijn er veilige oplossingen mogelijk om dansen toe te laten. Zo wijst ze erop dat er sowieso maar 50 personen aanwezig mogen zijn en dat het feest om 1 uur afgelopen moet zijn. "Die bubbels van 15 personen in aparte danszones, dat was zeker mogelijk geweest."

Meest gelezen