Manifestatie van Oromo in Ethiopië
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Dood van populaire zanger doet spanningen in Ethiopië verder oplopen: al 160 doden

De onlusten in Ethiopië blijven aanhouden. Sommige bronnen hebben het over 166 doden. Aanleiding is de moord vorige week op de populaire zanger Hachalu Hundessa. Die heeft oudere conflicten weer naar boven gehaald. De zanger was namelijk ook de pleitbezorger van de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië, de Oromo. De etnische spanningen komen nu weer boven drijven. 

Op 29 juni werd Hachalu Hundessa vermoord. Waarom of wie er achter de moord zit is nog altijd niet duidelijk. Maar de populaire zanger was met zijn uitgesproken politieke teksten en zijn activisme ook een boegbeeld van de Oromo. Dat is de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië, goed voor zo'n veertig procent van de bevolking. 

een pauze en dialoog zijn dringend nodig om de overgang naar democratie een kans te geven

Murithi Mutiga, directeur "internationale crisisgroep voor de Hoorn van Afrika"

De Oromo voelen zich al langer achtergesteld. Ze vormen weliswaar de grootste bevolkingsgroep, maar nemen sociaal-economisch en politiek niet de belangrijkste plaats in. Dat is wel het geval voor de Amharen, een groep die zo'n kwart van de bevolking levert. Het Amhaars is overigens ook de officiële taal in Ethiopië.

De relatief jonge premier van Ethiopië, Abiy Achmed (43), is nochtans zelf van Oromo-afkomst. Hij kwam in 2018 aan de macht, na massale protesten tegen de ongelijkheid in het land. Sindsdien onderneemt de eerste minister pogingen om een meer democratische koers te varen. Maar mogelijk net daardoor komen de etnische spanningen aan de oppervlakte.

Ook de internationale crisisgroep voor de Hoorn van Afrika ziet meer en meer provocaties opduiken. En dat is nu precies wat de prille democratische hervorming niet nodig heeft. Vorig jaar trouwens kreeg Abiy Achmed nog de nobelprijs voor de vrede, omdat hij een eind wist te maken aan het aanhoudende grensconflict met Eritrea. Maar in eigen land lijkt hij de spanningen niet onder controle te krijgen.  

Ahmed Abiy, premier van Ethiopië
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Oromo voelen zich nu in de steek gelaten door hun eerste minister. Hij zou niet genoeg doen om hun belangen te verdedigen. Het wordt hem ook aangewreven dat de ordediensten recent het vuur openden op Oromo-manifestanten. In elk geval heeft de dood van de populaire en politiek geïnspireerde zanger Hachalu Hundessa de onderhuidse spanningen naar boven doen komen. 

In het hart van de discussie: de hoofdstad Addis Abeba. Die ligt in Oromo-gebied, maar geniet sinds de oprichting door keizer Menelik II in de negentiende eeuw een speciaal statuut. De manifestanten vinden dat de vermoorde zanger in de hoofdstad moet worden begraven, en niet in zijn geboorteplaats Ambo, zo'n honderd kilometer meer naar het westen. De zanger Hachalu Hundessa had trouwens een maand voor zijn dood nog opgeroepen om een eind te maken aan dat speciale, gemengde statuut van de hoofdstad. "Addis Abeba hoort ons toe" zeggen veel Oromo. 

Begrafenisstoet aangevallen

Toen de begrafenisstoet onderweg was naar zijn geboorteplaats, zouden groepen Oromo-nationalisten de stoet hebben overvallen en het lichaam hebben gekaapt, met als doel hem terug te brengen naar  Addis Abeba. Dat was de aanleiding tot gewelddadige confrontaties met de ordediensten. In totaal zijn 145 burgers en 12 politiemensen omgekomen.

In de hoofdstad Addis zouden nog eens tien anderen zijn omgekomen. De overheid heeft het internet platgelegd, in een poging om de protesten in de kiem te smoren. Meer dan 2200 mensen zijn gearresteerd, bij hen ook vooraanstaande figuren van de oppositie.

Dat leek in eerste instantie alleen olie op het vuur te gooien. Intussen lijkt stilaan wel de rust in de hoofdstad en het gebied van de Oromo weer te keren. Maar wel met een hoge prijs, met mogelijk dus 166 slachtoffers. De verkiezingen zijn intussen uitgesteld. Dat heeft te maken met het coronavirus, maar mogelijk ook met de instabiele toestand in Ethiopië. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen