Video player inladen...

"Dronken mensen kunnen of willen geen afstand houden": cafés in Engeland na drie maanden weer open 

In Engeland zijn gisteren de cafés weer opengegaan, nadat ze meer dan honderd dagen gesloten zijn geweest. Op sommige plaatsen was het rustig, op andere plekken was het over de koppen lopen. "Dronken mensen kunnen of willen geen afstand houden", benadrukt de politie. De minister van Volksgezondheid ziet het positiever in. "De meesten hielden zich aan de regels."

Drie maanden geleden is het ondertussen dat de cafés - de pubs - in Engeland de deuren sloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gisteren mochten ze weer open. "Veel mensen genoten ervan om weer van de tap te kunnen drinken en om elkaar terug te zien", zegt correspondente Lia van Bekhoven. "Maar bijvoorbeeld in Londen was het erg druk. Al van 's middags zaten de cafés en terrasjes bomvol."

En dan moest de avond nog komen. Op beelden is te zien dat het op sommige plekken erg druk was. "Mensen hielden zich niet aan de afstandsregels", zegt Van Beckhoven. "Er waren ook vechtpartijen en een aantal agenten zijn bekogeld. Een gewone zaterdagavond dus, maar wel een erg drukke."

Beluister hier het gesprek met Lia van Bekhoven en lees verder onder de audio.

AFP or licensors

"Er waren inderdaad feestgangers die zich niet aan de afstandsregels houden", zegt John Apter van de politie, die zelf aan het werk was in de stad Southampton. Hij zag naar eigen zeggen "naakte mannen, gezellige dronkaards, boze dronkaards, gevechten en meer boze dronkaards". "Het is heel duidelijk: dronken mensen kunnen of willen zich niet aan de afstandsregels houden."

Die afstandsregels zijn in Engeland trouwens ook wat veranderd: van 2 meter naar "1 meter plus". Mensen moeten eigenlijk nog steeds twee meter afstand houden, tenzij ze voorzorgsmaatregelen nemen zoals mondmaskers. Dan mogen ze wat dichter komen, tot één meter, maar liefst nog wat verder. 

AFP or licensors

"Het was een drukke nacht, maar we konden het aan", zegt Apter. "Ik weet dat er in andere gebieden wel problemen waren met agenten die aangevallen werden."

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock kijkt positief naar gisterenavond. "De grote grote meerderheid van de mensen heeft zich gisteren verantwoordelijk gedragen", zegt de minister, die wel bevestigt dat er incidenten zijn geweest. "Mijn boodschap blijft: geniet van de nieuwe vrijheden, maar doe het veilig."

AFP or licensors
AFP or licensors

"De coronacijfers gaan hier op zich wel de goede kant op, maar ze dalen niet zo snel als de wetenschappers zouden willen", zegt Van Beckhoven. "De laatste twee weken zitten we op een plateau in de cijfers. Het virus circuleert dus nog en sterker dan in andere Europese landen. Uit een peiling blijkt ook dat het merendeel van de bevolking vindt dat de versoepelingen te snel gaan. Ze verwachten ook dat er een heropleving van het virus zal komen."

Zo'n heropleving is er momenteel al in de stad Leicester. "De horeca daar hoopte opnieuw open te kunnen gaan, maar ze moesten gesloten blijven omdat er een stijging is in het aantal besmettingen", zegt Van Bekhoven. Volgens de minister van Volksgezondheid is de lokale "lockdown" daar het bewijs dat de regering niet zal aarzelen om in te grijpen als het nodig is. 

Bekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" over de drukte in Londen:

Video player inladen...

Meest gelezen