Infectioloog Vlieghe: "Nood aan wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor Belgen die uit risicogebied terugkeren"

Reizigers die met het vliegtuig naar ons land komen vanuit de Spaanse regio Catalonië, moeten een speciaal document invullen. In het westen van Catalonië, in de provincie Lérida, is er namelijk een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Infectioloog Erika Vlieghe houdt intussen een pleidooi voor een wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor wie uit risicogebied terugkeert. 

Bent u op reis in het district El Segrià, bent u pas teruggekeerd of kent u iemand die er verblijft of pas is teruggekeerd? Laat het ons weten via nieuws@vrt.be, graag samen met uw gsm-nummer.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Blijf deze zomer thuis, als je reizen kan vermijden"

Ook epidemioloog Pierre Van Damme is voorstander van een wettelijk kader om Belgen die uit risicogebied terugkeren verplicht in quarantaine te kunnen plaatsen. "Als mensen dat niet uit zichzelf doen, zouden we dat moeten kunnen verplichten want het is in het belang van de volksgezondheid", zegt hij in "Het Journaal". "Het gaat niet alleen over Spanje, deze zomer zullen we op verschillende plekken in Europa brandversnellers zien. Dat is een signaal voor iedereen die van plan is om te reizen om toch na te denken: loop ik een risico? Ben ik kwetsbaar? Dan zou ik reizen echt afraden want dan riskeer je in het buitenland in het ziekenhuis terecht te komen."

Terugkeerders die niet in quarantaine gaan, stellen ook thuisblijvers mogelijk aan het coronavirus bloot. "Zo is het ook in februari en maart begonnen met mensen die uit Italië en Oostenrijk terugkeerden. De situatie is momenteel goed in België, dat moeten we zo houden. Nu, de beslissing is genomen om te mogen reizen, mensen maken plannen of hebben dat al gedaan. Ik denk dat politici en experten samen moeten zeggen: dit zijn de regels voor iedereen die uit het buitenland terugkeert en zeker voor landen waar de epidemie weer opflakkert."

Net als viroloog Marc Van Ranst denkt Van Damme dat we te snel weer zijn beginnen te reizen. "Europa heeft dat voor een stuk beslist, het is moeilijk om daar als klein land tegenin te gaan. Er is natuurlijk ook wel druk geweest vanuit de (toeristische) sector. Die heeft enorm afgezien, maar we moeten ook ons gezond verstand gebruiken."

"Blijf deze zomer thuis, als je reizen kan vermijden", zegt Van Damme nog. "Als het niet is voor je werk of om familie te bezoeken, maar louter voor vakantie, breng die vakantie dan thuis door. Dan kan je ook geen verrassing meemaken dat als je met het vliegtuig vertrekt, je niet kan terugkeren en op repatriëring moet wachten. Je kan ook komen vast te zitten in een lockdownsituatie van een hele streek. Dat wil je niet meemaken op verlof. Dan is het makkelijker om thuis te blijven."

Lees meer over het reisadvies van experts in dit artikel en bekijk hieronder de toelichting van Pierre Van Damme in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Infectioloog Erika Vlieghe: "We hebben nood aan wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor mensen die uit risicogebied terugkeren"

"We hebben nood aan een duidelijk wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor mensen die terugkeren uit risicogebied." Dat zegt infectioloog Erika Vlieghe aan VRT NWS. 

Over de actuele situatie, de mensen die terugkeren uit delen van Galicië en Catalonië in Spanje die opnieuw in lockdown zijn, zegt Vlieghe dit: "Ik denk dat we, zoals minister van Volksgezondheid De Block gisteren al zei, moeten vragen aan mensen dat ze vrijwillig in quarantaine gaan en ze moeten laagdrempelig getest kunnen worden. In alle landen rondom ons zijn er verschillende haarden, het zal moeilijk laveren worden tussen die haarden."

Wie reisplannen heeft, zal die ook snel moeten kunnen aanpassen. "Iedereen gaat graag op vakantie, maar ik denk dat we duidelijk het advies moeten geven dat dat belangrijke risico’s met zich meebrengt en dat iedereen moet overwegen zijn of haar vakantie flexibeler te maken of gewoon vakantie in eigen land te houden, zeker als de situatie zo blijft evoluren. Check de situatie voor je vertrekt, wees in de mogelijkheid om zo snel mogelijk terug te keren. De situatie is heel fragiel, het is weinig interessant om met veel mensen op en af door Europa te bewegen, het lijkt niet of we er echt klaar voor zijn."

Vanuit de GEES, de adviesgroep die mee de exitstrategie voor ons land uit de coronacrisis bepaalt en waarvan Erika Vlieghe voorzitter is, was er ook om een waarschuwende, ontradende campagne gevraagd om op grote schaal weer te reizen. "Dat is helaas niet gebeurd, integendeel, er is heel veel druk om ook grenzen met andere landen open te zetten." 

Lees meer over het reisadvies van experts in dit artikel:

Donald Trump houdt volgende week nieuwe grote campagnebijeenkomst

De Amerikaanse president Donald Trump gaat volgende week een nieuwe, grote campagnebijeenkomst houden in New Hampshire, zo kondigt zijn campagneteam aan. Die zal wel plaatsvinden in open lucht. De vorige meeting in Tulsa kreeg nog veel kritiek omdat er geen rekening werd gehouden met de coronapandemie.

De nieuwe bijeenkomst in het kader van "Make America Great Again" zal op 11 juli plaatsvinden bij de luchthaven van Portsmouth in New Hampshire. Alle deelnemers zullen moeten verklaren dat ze "vrijwillig het risico nemen" op een besmetting met het nieuwe coronavirus. Er zullen wel mondmaskers ter beschikking worden gesteld en iedereen zal aangespoord worden om die te dragen, klonk het nog. In New Hampshire ligt het aantal coronabesmettingen relatief laag. Op zo'n 1,35 miljoen inwoners werden een 6.000 tal gevallen opgetekend.

Trump mikt bij de verkiezingen in november op een nieuw mandaat als president. Maar bij de eerste campagnebijeenkomst in Tulsa in Oklahoma, in een overdekt stadion, daagde minder volk op dan verwacht. Ook in de peilingen hinkt Trump achterop bij zijn rivaal, de Democraat Joe Biden.

Rock Werchter for Live 2020: "Initiatieven in sector met fonds duwtje in de rug geven"

Rock Werchter kon dit weekend door de coronacrisis niet in zijn normale vorm doorgaan, maar de voorbije dagen waren er wel concerten van Selah Sue, Tourist LeMC en Bazart voor een beperkt publiek van 400 muziekliefhebbers. 

De opbrengsten van die Zomerbar-sessies gaan naar het fonds Live 2020. Iedereen kan een gift doen voor dat fonds om de muzieksector te ondersteunen.  Al wie live muziek mogelijk maakt, heeft het door het annuleren van de festivalzomer financieel erg moelijk. 

Coralie Berael van Vorst Nationaal legde in de Rock Werchter for Live 2020-show die vanavond op Canvas te zien was, nog eens uit waarom die financiële steun zo belangrijk is: "Van in september kunnen we dan dossiers binnen krijgen van mensen die de eindjes echt niet meer aan elkaar kunnen knopen. Dat kunnen kleine bedrijfjes zijn of organisatoren, die een kleiner relance-initiatief organiseren, maar dat is sowieso met verlies, daar geraak je niet uit de kosten. Met dat fonds willen we een aantal initiatieven een duwtje in de rug geven. "

Tijdens de Rock Werchter for Live 2020-show traden artiesten op die normaal gezien dit weekend op Werchter gestaan zouden hebben, zoals Emma Bale en Eefje De Visser. Ook Arno treedt er voor het eerst weer op sinds hij behandeld werd voor pancreaskanker.  "Muziek is mijn maitresse, ze heeft me nog nooit bedrogen en ik haar ook niet, muziek houdt me recht van alles", zei hij. 

Organisator Herman Schueremans kon ook al 21 namen voor de editie van 2021 (1-4 juli) aankondigen, waaronder Gorillaz, Thom Yorke (van Radiohead), Alt-J en Twenty One Pilots. 

Lees meer over de editie van Rock Werchter 2021 in dit artikel:

Uitwisselingsstudent Abiel uit Venezuela kan nog altijd niet naar huis: "Ik mis mijn familie elke dag"

Door de coronacrisis zijn de meeste buitenlandse uitwisselingsstudenten in België maanden geleden al naar huis vertrokken, maar dat is niet iedereen gelukt. Abiel Elpidio Garcia Tovar uit Venezuela is een van hen. Omdat het internationale vliegverkeer stilligt, kan hij niet terugkeren. "Het Journaal" sprak met hem en maakte deze reportage:

Videospeler inladen...

Minder dagjestoeristen aan de kust, meer mensen huren een appartement

Wat doet corona met het binnenlandse toerisme in België? De kust heeft de voorbij week 10 procent minder toeristen ontvangen dan in niet-coronatijden. Dat heeft Westtoer berekend, de provinciale dienst voor toerisme. Vooral de dagtoeristen zijn weggebleven, voor een stuk omdat het wéér niet echt meezat waarschijnlijk. Maar er zijn anderzijds wél meer mensen die een appartement huren of hun tweede verblijf gebruiken:

Videospeler inladen...

Risk Management Group buigt zich over Belgen die terugkeren

De Risk Management Group (RMG) is vandaag bijeengekomen om te bespreken hoe ons land moet omgaan met Belgen die terugkeren uit regio's in het buitenland waar het coronavirus lokaal weer opflakkert. De RMG is een orgaan binnen de FOD Volksgezondheid dat beslist welke maatregelen nodig zijn om die volksgezondheid te beschermen. Wat die vergadering heeft opgeleverd en of er iets is beslist, is nog niet bekend.

Griekenland sluit grens met Servië

Griekenland gaat tot 15 juli zijn grens sluiten voor inwoners uit Servië wegens een opstoot van coronabesmettingen in het land. Dat heeft regeringswoordvoerster Aristotelia Peloni meegedeeld. Servië heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Belgrado. Sinds april nam het aantal besmettingen er sterk toe.

Met minder dan 200 gerapporteerde overlijdens heeft Griekenland de coronapandemie tot dusver relatief goed doorstaan, maar het land zet nu volop in op de relance van het toerisme, goed voor een kwart van zijn bruto binnenlands product.

Bij aankomst moeten toeristen een vragenlijst invullen waarin ze onder meer moeten aangeven in welke landen ze de voorbije 14 dagen zijn geweest. Ze ontvangen dan een barcode. Er worden ook dagelijks zo'n 6.000 coronatests afgenomen bij reizigers die in het land aankomen.

Marokko legt opnieuw totale lockdown op in toeristische havenstad met 300.000 inwoners

De Zuid-Marokkaanse toeristische havenstad Safi is in de nacht van zaterdag op zondag weer in een totale lockdown geplaatst uit vrees voor de verspreiding van het coronavirus. Marokko is bezig met een geleidelijke versoepeling van de erg strenge coronamaatregelen, maar in een visconservenfabriek in Safi is volgens de autoriteiten een nieuwe uitbraak van het gevreesde virus vastgesteld.

Marokko begon op 25 juni de ingrijpende beperkingen af te bouwen. De grenzen zijn echter nog steeds gesloten. Tienduizenden Marokkanen kunnen al maanden niet terug naar huis en buitenlanders in Marokko kunnen er niet weg.

De medische noodtoestand geldt in ieder geval nog tot 10 juli, maar in heel het land, met uitzondering van een klein aantal plaatsen, kunnen de mensen, met verplicht mondkapje, de deur uit. De horeca en sportcentra zijn opnieuw open en het openbaar vervoer rijdt opnieuw.

Het virus dook begin maart op in het Noord-Afrikaanse land van 36 miljoen inwoners en sindsdien zijn ruim 14.000 gevallen vastgesteld. Circa 9.500 patiënten zijn genezen en 234 zijn bezweken aan de longaandoeningen die het virus kan veroorzaken. Marokko is daarmee niet zwaar getroffen door het uit China afkomstige virus.

Meest gelezen