Standbeeld Columbus neergehaald en in water gegooid in Amerikaanse stad Baltimore

In de Amerikaanse stad Baltimore hebben betogers een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus omvergetrokken en in het water gegooid. "Het beeld brak in verschillende stukken, die over het plein werden gesleept en in de binnenhaven werden gedumpt", zegt een correspondent van CNN.

Het standbeeld van Columbus - dat al dertig jaar op die plek staat - is al even controversieel. Columbus wordt meestal omschreven als de man die Amerika ontdekte. Historici en mensenrechtenactivisten uiten echter kritiek omdat hij de oorspronkelijke bewoners van Amerika tot slaaf maakte.

Bekijk hier de beelden op Twitter en lees verder onder de video.

De Amerikaanse president Donald Trump had gisteren in een speech in Washington nog uitgehaald naar manifestanten die standbeelden van historische figuren neerhalen, daarbij trouwens verwijzend naar Columbus. "We zullen samen vechten voor de Amerikaanse droom en we zullen de Amerikaanse 'way of life', die in 1492 begon toen Columbus Amerika ontdekte, verdedigen, beschermen en behouden", sprak Trump. "We zullen nooit toelaten dat een boze menigte onze standbeelden neerhaalt, onze geschiedenis wist, onze kinderen indoctrineert of onze vrijheden vertrappelt", aldus nog de Amerikaanse president.

Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten werden de voorbije weken standbeelden van historische figuren neergehaald door manifestanten. Zij roepen op om de publieke verering te stoppen van historische figuren met een racistische nalatenschap.

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis in mei is er in de Verenigde Staten een hevig debat ontstaan over ras en discriminatie.

Meest gelezen