President Donald Trump en first lady Melania kijken naar een vuurwerkshow aan het Witte Huis
AFP or licensors

President Trump: "Waarschijnlijk remedie of vaccin tegen coronavirus lang voor het einde van het jaar"

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zal Amerika "lang voor het einde van dit jaar" waarschijnlijk een remedie en/of een vaccin tegen het nieuwe coronavirus hebben. Dat zei hij in zijn speech naar aanleiding van de Amerikaanse feestdag Independence Day. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan zou dat een een ferme opsteker zijn voor de campagne van Trump. 

Volgens president Trump hebben de Verenigde Staten "veel vooruitgang" geboekt in de strijd tegen het coronavirus. "Onze strategie werkt goed", klonk het.  "Het virus dooft in het ene gebied uit en laat op een andere plaats zijn lelijke gezicht opnieuw zien. Maar we hebben veel geleerd. We hebben geleerd hoe we de vlam moeten doven."

Trump loofde onder meer de teststrategie van zijn land en zei - evenwel zonder wetenschappelijke basis - dat daaruit blijkt dat "99 procent van de coronagevallen totaal onschadelijk" zijn. "We maken nu ook zelf onze beschermpakken en maskers. Tot nu toe werd dat materiaal bijna exclusief in het buitenland gemaakt, vooral in China, waar ironisch genoeg dit virus en andere vandaan komen."

De Amerikaanse president haalde inderdaad ook opnieuw uit naar China. "Zij moeten volledig aansprakelijk worden gesteld hiervoor." Trump had wel veel lovende woorden voor de wetenschappers. "We ontketenen de wetenschappelijke genialiteit van ons land en zullen waarschijnlijk een remedie en/of een vaccin hebben lang voor het einde van het jaar."

Door de coronapandemie vond Independence Day dit jaar in mineur plaats. Op heel wat plaatsen werden parades of vuurwerk afgelast, terwijl in Florida en in Californië stranden gesloten bleven. In Washington had het Witte Huis honderden paramedici uitgenodigd.

Aantal nieuwe besmettingen zakte op 4 juli

In de Verenigde Staten werden gisteren overigens 43.742 besmettingen met het nieuwe coronavirus geregistreerd, zo blijkt uit het dagelijkse overzicht van de Johns Hopkins universiteit.

Dat zijn er een pak minder dan de voorbije dagen. Toen werden telkens meer dan 50.000 besmettingen opgetekend, met zelfs een record van meer dan 57.000 op vrijdag. Al is niet duidelijk in hoeverre het weekendeffect speelt; zeker op Independence Day kan het zijn dat minder mensen naar een dokter stapten.

Het totale aantal besmettingen in de VS bedraagt nu 2,836 miljoen. Er stierven gisteren ook 252 Amerikanen aan COVID-19, waarmee het totale dodental sinds het begin van de epidemie op 129.657 uitkomt.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de vieringen voor de Nationale Feestdag in Washington en fragmenten uit de toespraak van president Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen