Twee oude Sea King-helikopters gered van de schroothoop

Goed nieuws voor de 2 overgebleven Sea King-helikopters uit Koksijde. Ze zijn allebei overgekocht door Historic Helicopters uit Engeland. Defensie heeft het bod op de 2 Sea Kings na maanden onderhandelen aanvaard, waardoor ze gered zijn van de schroothoop.

Flight engineer Brecht Vandecasteele vloog 15 jaar lang mee met de Sea King. Hij kon het Britse bedrijf Historic Helicopters overtuigen om de 2 iconische helikopters te kopen: "Ik ben natuurlijk heel blij. Eerst zijn we gegaan voor 1 toestel om het te redden van de schroothoop. We wilden dat de helikopter als blijvend icoon zou kunnen blijven vliegen. Uiteindelijk hebben we besloten om voor de 2 toestellen te gaan. De vreugde is nu dubbel zo groot, natuurlijk."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Het is de bedoeling om de Sea Kings te gebruiken in airshows. De toestellen zullen weer vliegklaar worden gemaakt in Koksijde en daarna overgevlogen worden naar hun nieuwe bestemming in Engeland. Daar zullen ze tentoongesteld worden en op Airshows getoond worden aan het publiek. 

Sea King vloog 43 jaar

"De Sea King in Koksijde heeft 43 jaar gevlogen, heeft 1.700 mensen gered, dus vond ik dat de helikopter niet zomaar mocht verdwijnen en al zeker niet tot schroot herleid mocht worden", zegt Brecht Vandecasteele. "In België is het niet evident om dat toestel opnieuw te registreren of weer te laten vliegen. Vandaar dat ik in Engeland ben gaan zoeken naar een overnemer. Daar hebben ze wel meer de traditie om oude toestellen opnieuw te laten vliegen en op die manier ben ik bij Historic Helicopters terechtgekomen."

In totaal waren er 5 Sea King-helikopters. Eentje staat in het Luchtvaartmuseum in Brussel, de gemeente Koksijde kocht er ook één en de laatste staat in het Luchtvaartopleidingscentrum in Oostende.

Meest gelezen