AFP or licensors

Experten bezorgd na stijging van aantal zelfdodingen bij jongeren in Gaza: "Gevoel van uitzichtloosheid overheerst"

In de Palestijnse Gazastrook hebben afgelopen zaterdag drie jongeren een einde gemaakt aan hun leven. Lokale mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor een stijgend aantal zelfmoordpogingen door de aanslepende slechte economische en politieke situatie. Op sociale media toonden verschillende mensen hun ongenoegen over de toestand. VRT NWS sprak hierover met twee experten op het terrein.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

"Poging tot verlossing"

In de Palestijnse Gazastrook is zelfdoding het meest besproken thema deze week. Afgelopen weekend hebben drie mensen zelfmoord gepleegd op verschillende plaatsen in het gebied. Volgens lokale mediaberichten gaat het om jonge twintigers, een leeftijdsgroep die door de slechte economische toestand in Gaza zwaar getroffen is.

Een van de slachtoffers is Suleiman Al Ajouri. De 23-jarige man stapte zaterdag plots uit het leven. Al Ajouri was een van de activisten uit "We Willen Leven", een burgerbeweging die vorig jaar op straat kwam tegen het beleid van Hamas, de islamistische beweging die Gaza controleert. In zijn laatste bericht op Facebook sprak Al Ajouri over "verlossing".

Het blijft voorlopig onduidelijk waarom de drie jongeren beslist hebben om een einde te maken aan hun leven. De vrienden van Al Ajouri spreken alvast van frustratie en uitzichtloosheid bij het slachtoffer. "Hij wou uit Gaza migreren, maar had niet genoeg geld. Dat heeft hem de laatste maanden kapotgemaakt", zegt een van zijn vrienden aan de Arabische krant The National.

Als het van Hamas afhangt, is er geen reden tot paniek. De lokale politie vraagt om niet te overdrijven. "Er zijn slechts 14 zelfmoorden geregistreerd dit jaar in Gaza. Dat zijn er minder dan vorig jaar", zegt de lokale politie. Toch zijn er volgens experten ter plaatse geen betrouwbare cijfers over zelfdoding beschikbaar, net omdat het een sociaal taboe is.

Volgens lokale mensenrechtenorganisaties zijn al drie mensen opgepakt, die zich op sociale media kritisch uitten over de toestand.

Armoede

Armoede. Dat is volgens Dr. Yasser Abu Jamei een van de grootste oorzaken voor het wijdverspreide gevoel van uitzichtloosheid in Gaza. Hij is psycholoog en voorzitter van de lokale NGO Gaza Community Mental Health Programme"Officieel leeft meer dan 75 procent van de Gazanen met voedselonzekerheid. Dat is meer dan anderhalf miljoen mensen. De Palestijnse politieke verdeeldheid en de Israëlische blokkade maken de toestand alleen nog maar slechter."

Psycholoog Yasser Abu Jamei, Gaza

Vooral de jeugd blijft het grootste slachtoffer, benadrukt Abu Jamei. "Sinds de coronacrisis zijn de werkloosheid en armoede alleen maar toegenomen. De meeste werklozen zijn jonger dan 30 jaar. Zeven op tien jongeren heeft geen werk. Bij de vrouwen stijgt de werkloosheid zelfs tot boven 90 procent."

Armoede en werkloosheid versterken het gevoel van uitzichtloosheid. Maar bij slachtoffers van zelfmoord in Gaza is er wellicht meer aan de hand, zegt de Palestijnse psycholoog. "Een gebrek aan steun van de omgeving en gebrek aan psychische bijstand kunnen we niet uitsluiten."

Maatschappelijke verdeeldheid

Op straat lopen de reacties over de zelfmoorden uiteen, vertelt Hedaya Shamun aan onze redactie. Ze is auteur en onderzoeker rond jeugd en vrouwenrechten in Gaza. "Een deel van de gemeenschap is geschokt dat jonge mensen op deze manier het leven moeten verlaten. Een ander deel bekijkt de zaak door een religieuze bril en veroordeelt de slachtoffers op basis van de islam, die zelfmoord verbiedt."

Hedaya Shamun, Gaza

Volgens Shamun voelt de jeugd in Gaza zich enorm verwaarloosd. "In sommige gevallen gaat er een boodschap schuil achter de zelfdoding. Men wil zich uitspreken over de uitzichtloze situatie. Het is vaak een opeenstapeling van politieke, economische en sociale redenen. Maar op elk niveau voelt de jeugd zich genegeerd. Jonge mensen zien hun dromen in de lucht verdampen. Het slachtoffer wil dat duidelijk maken, jammer genoeg door zijn leven te beëindigen."

Meest gelezen