Belga

Carl Huybrechts over componist Ennio Morricone: "Hij begreep niet waarom het publiek hem een staande ovatie gaf"

Er komen reacties op het overlijden van de wereldberoemde Italiaanse muzikant en componist Ennio Morricone, vooral bekend voor zijn filmmuziek. Antwerpenaar Carl Huybrechts werkte enkele keren samen met Morricone. "Hij was heel erg in zichzelf gekeerd", vertelt Huybrechts aan Radio 2 Antwerpen.

Carl Huybrechts ontmoette Morricone verschillende keren. "Ik deed de openingstoespraak voor één van zijn concerten en vroeg het publiek om te applaudisseren terwijl hij opkwam. Morricone was daar heel verwonderd over en snapte niet waarom mensen hem een staande ovatie gaven nog voor het concert begonnen was. Ik weet eigenlijk niet of hij daar blij mee was", zegt Huybrechts. 

Italiaans restaurant

De laatste keer toen Huybrechts Morricone ontmoette, ging hij ook met hem naar een Italiaans restaurant in Antwerpen. "Hij deed alsof hij enkel Italiaans sprak, terwijl we af en toe hoorden dat hij wel degelijk Engels kon. Hij had altijd zijn lieve vrouw bij zich die altijd en overal met hem meeging. Met haar kon je beter praten. Morricone zelf was heel erg in zichzelf gekeerd", herinnert Huybrechts zich.

Morricone deed alsof hij enkel Italiaans sprak, terwijl hij wel degelijk Engels kon

Carl Huybrechts

Moeizaam interview

Ook Luc Milio, cultuurredacteur bij Radio 2 Antwerpen, mocht Morricone in 2013 interviewen. Dat ging niet van een leien dakje. "De plaats en het uur van het interview zijn op 24 uur tijd wel 5 keer veranderd. Ik kreeg ook een briefje op voorhand waar enkele onderwerpen opstonden die ik niet mocht aanraken. Als ik het woord spaghettiwestern zou gebruiken, was het interview meteen gedaan", zegt Milio.

Het was een ernstige, intimiderende man die niet kon glimlachen

Luc Milio

En daar stopte het niet. "Hij weigerde een andere taal dan Italiaans te praten en wilde ook geen tolk. Ik probeerde mijn vragen fonetisch af te lezen en begreep geen jota van wat hij vertelde. Ik kon bijvoorbeeld ook niet inpikken op zijn vragen. Het was een heel ernstige, intimiderende man die niet kon glimlachen. Na het interview zei Morricone dat hij het een interessant gesprek vond. Ik heb nooit geweten wat hij daarmee bedoelde", zegt Milio. 

Luc Milio die Ennio Morricone interviewt

Meest gelezen