CDH bereid om met N-VA en zonder PS in federale regering te stappen: "Einde aan festival van de veto's"

CDH-voorzitter Maxime Prévot is bereid om in een federale regering te stappen met de N-VA en zonder de PS. "Iedereen zegt dat de wereld na de coronacrisis niet dezelfde moet zijn als de wereld ervoor. Dat geldt ook voor politici. We zitten in een gigantische crisis en dus kan ik een deel van de oplossing zijn", zegt Prévot in "De ochtend".

Het initiatief voor de vorming van een federale regering ligt momenteel bij de drie regeringspartijen: MR, Open VLD en CD&V. De voorzitters van de drie partijen lieten vorige week verstaan dat ze met zes partijen gesprekken willen aanvatten: hun eigen partijen en de N-VA, de SP.A en de Franstalige christendemocraten van het CDH.

Die laatste partij is bereid om in dat verhaal mee te stappen en dus met de N-VA en zonder de PS een federale coalitie te vormen. Niet de eerste keuze van de partij, want het CDH koos na de verkiezingen voor een oppositiekuur. Maar door de coronacrisis is CDH-voorzitter Maxime Prévot bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Het zal moeilijk zijn met de N-VA, maar misschien niet onmogelijk

CDH-voorzitter Maxime Prévot

"Iedereen zegt dat de wereld na de coronacrisis niet dezelfde moet zijn als de wereld ervoor. Dat geldt ook voor politici. We zitten in een gigantische crisis en dus kan ik een deel van de oplossing zijn", zegt Prévot in "De ochtend" op Radio 1. "Dus ik ben beschikbaar om daarover te praten."

Het CDH heeft uiteraard wel zijn eisen. Zo moet er meer geld gaan naar de gezondheidszorg, naar de sociale zekerheid en naar politie en justitie. Prévot wijst er ook op dat een "scenario met de N-VA wat ons betreft moeilijk zal zijn". "Maar misschien niet onmogelijk." Er moet in elk geval een einde komen aan "het festival van de veto's", is Prévots boodschap.

Vergadering met 6 (of 5?)

De voorzitters van CD&V, Open VLD en de MR hebben in de namiddag een vergadering belegd met de 6 partijen. Ze hebben de N-VA, de SP.A en het CDH uitgenodigd voor een toelichting over hun onderhandelingsnota. Vijf van de zes partijen hebben al toegezegd, de SP.A nog niet. Die partij wil naar verluidt garanties dat haar sociale eisen in de onderhandelingsnota zullen staan.

Beluister het gesprek met Maxime Prévot in "De ochtend":

Meest gelezen