Premier Narendra Modi bracht enkele dagen geleden een bezoek aan de troepen in Ladakh.

China en India trekken troepen terug in betwist grensgebied Ladakh

India en China zijn begonnen met het terugtrekken van troepen in het betwiste grensgebied in de noordelijke streek Ladakh. Volgens bronnen rond de Indiase regering worden afspraken uitgevoerd die zijn gemaakt bij overleg tussen hoge militairen uit beide landen.

Vorige maand kwamen tientallen Indiase en Chinese militairen om het leven bij gevechten in het grensgebied Ladakh. Er was sprake van zeker  20 Indiase doden, en volgens Indiase bronnen ook zeker 40 Chinese doden. 

Bij de bloedige confrontatie zou geen schot zou zijn gelost: de militairen gingen op de vuist of gebruikten stokken of andere kleine wapens. Volgens afspraken tussen beide landen mogen de grenswachten in betwist gebied geen vuurwapens dragen. 

Het was voor het eerst sinds 1967 dat er doden zijn gevallen bij een grensconflict in Ladakh. De incidenten deden  de spanning tussen de buurlanden oplopen, maar beide grootmachten wilden verdere escalaties vermijden.

Bufferzone

Intussen is een bufferzone ingesteld tussen de groepen in het grensgebied, meldt de Indiase nieuwszender NDTV. De Chinezen zouden zich zeker een kilometer hebben teruggetrokken in de Galwan-vallei en ook het leger van India neemt meer afstand.

De Galwanvallei in Ladakh is een hooggelegen gebied in het Karakoramgebergte. Er wonen weinig mensen, maar het gebied is strategisch erg belangrijk. China en bondgenoot Pakistan beloeren er India en omgekeerd. Er is ook geen echte grens, enkel een "line of control", die -wegens het bergachtige en moeilijk toegankelijke terrein- niet precies is afgebakend. 

Meest gelezen