Agenten tijdens het eerste proces op basis van de veiligheidswet.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

China reageert gepikeerd op (Britse) kritiek op veiligheidswet: "Stop met grove inmenging in Hongkong"

China reageert steeds gevoeliger op kritiek uit het Westen op de invoering van een nationale veiligheidswet voor Hongkong. De wet dreigt de vrije meningsuiting in de half-autonome regio verder te beknotten. "Stop met de grove inmenging in Hongkong", richt de Chinese ambassadeur in Londen zich tot de Britten.

Vorige week legde China een nationale veiligheidswet op in de semi-autonome regio Hongkong. Hongkong, vroeger een Britse kolonie, maakt sinds 1997 deel uit van China, maar geniet meer vrijheden dan de rest van de Volksrepubliek. Die nieuwe wet dreigt die vrijheden echter verder in te perken.

De wet stelt China in staat om anti-Chinese activiteiten zwaar te bestraffen. Activisten die gearresteerd worden, zouden in China zelf kunnen worden berecht.

Als antwoord op de nieuwe wet bood de Britse regering een groep van meer dan drie miljoen inwoners van Hongkong met een speciaal paspoort de mogelijkheid om Brits staatsburger te worden. 

"Onverantwoorde opmerkingen"

Met dergelijke reacties maken de Britten zich schuldig aan "een grove inmenging", zegt de Chinese ambassadeur in Londen Liu Xiaoming. "De Britse regering blijft maar onverantwoorde opmerkingen maken over Hongkong", zegt Liu, "terwijl het Verenigd Koninkrijk geen enkele soevereiniteit, jurisdictie of controle heeft over Hongkong".

"Het is een openlijke schending van de basisnormen voor internationale betrekkingen. We beraden ons dan ook momenteel over tegenmaatregelen."

Voor de rechter

Sinds de invoering van de veiligheidswet moeten demonstranten in Hongkong op hun tellen passen. De dag na de invoering van de wet werden de eerste actievoerders al aangehouden. 

Een eerste vermeende overtreder van de wet (foto) moest vandaag al een eerste keer voor de rechter verschijnen. Hij zou met een motorfiets en zwaaiend met een vlag met daarop "Bevrijd Hongkong", zijn ingereden op een politiepost.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Boeken uit de rekken

De voorbije dagen zijn ook al reeksen boeken uit bibliotheken gehaald om te controleren of ze de nieuwe veiligheidswet niet overtreden. Een van de geviseerde boeken is dat van de jonge Hongkongse activist Joshua Wong. Scholen hebben ook de opdracht gekregen om na te gaan of de schoolboeken geen ongewenste inhoud bevatten.

Sociaalnetwerksite Facebook en zijn berichtendienst WhatsApp maakten intussen bekend dat ze de gegevens van gebruikers niet meer beschikbaar stellen voor de autoriteiten in Hongkong omdat ze zeggen te vrezen voor mensenrechtenschendingen. 

In tegenstelling tot inwoners van het Chinese vasteland, kunnen inwoners van Hongkong gebruik maken van onder meer Facebook, Twitter en Google.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen