Doet de coronacrisis violist André Rieu financieel de das om? "Het vreet aan je dat het geld de deur uitvliegt"

Concerten met de anderhalvemeterregel zijn voor André Rieu onmogelijk: “Als die regel volgend jaar nog geldt, dan valt voor mij het doek”, zei de wereldberoemde violist aan de Limburgse omroep L1.

Normaal gezien zou de Maastrichtse violist in juli 12 concerten geven op het Vrijthof, maar die zijn allemaal afgelast vanwege corona.  Ook de concerten in Engeland, Kroatië en Israël in de herfst, gaan mogelijk niet door.  En over de kerstconcerten in MECC Maastricht moet nog een beslissing genomen worden: "Met 12.000 mensen in een overdekte ruimte, dat wordt lastig. Mondkapjes en handschoenen, dat kan misschien nog wel, maar met anderhalve meter afstand is het onmogelijk. Ik kan met alle vaste lasten en productiekosten niet voor een handjevol mensen spelen."

Ik straal positiviteit uit, maar het vreet aan je dat het geld de deur uitvliegt.

André Rieu

Rieu heeft een bedrijf met 136 vaste werknemers. Het is voor hem dan ook belangrijk dat er volgend jaar weer live-concerten komen, onder meer op het Vrijthof in Maastricht. "Ik ben niet gesubsidieerd en ik kan pas weer optreden als alles weer mag", zegt hij verder. "Gelukkig hebben we het enkele jaren goed gedaan dus ik hou het nog wel even vol. Bovendien helpen de steunmaatregelen van de overheid ook. Maar als we volgend jaar nog niet kunnen spelen, dan vrees ik dat we moeten sluiten. Maar dat geldt voor heel veel festivals, orkesten en culturele organisaties."

Voor Rieu is 2020 dan ook een verloren jaar: "Ik richt al mijn pijlen nu op 2021. Nog een heel jaar geen optredens, dat hou ik als bedrijf niet vol. Maar ik blijf optimistisch dat het in 2021 wel weer kan."

Meest gelezen