Dodentol overstromingen in Japan loopt op tot zeker 30

De felle regen van het voorbije weekend in het zuidwesten van Japan houdt aan. Dat maakt de grootschalige zoekacties naar vermisten moeilijk. Vooral het eiland Kyushu is zwaar getroffen. Er zouden nu al bijna 30 doden zijn en tientallen vermisten. 

Twee dagen na de hevige regens in het zuidwesten van Japan, houdt het noodweer aan. Zowat 40.000 politieagenten, brandweerlui en burgerwachten zijn sinds zaterdag in de weer om vermisten te vinden en mensen uit hun isolement te halen. 

De overstromingen van zaterdag waren het zwaarst in de prefectuur Kumamoto, op het eiland Kyushu. In een woonzorgcentrum vielen veertien slachtoffers door verdrinking. De balans is nog niet op te maken. Officieel zijn er nu 27 doden, maar de cijfers lopen op. 

"Rijst, water"

De rivier Kuma op het eiland Kyushu is buiten haar oevers getreden. Vele duizenden huizen zijn ondergelopen of zitten zonder elektriciteit.  In de ergst getroffen gebieden kunnen mensen niet weg omdat wegen en bruggen in elkaar zijn gestort. Helikopters die overvlogen, zagen dat mensen "rijst, water, SOS" op de grond hadden geschreven, meldt het Franse persbureau AFP.  Anderen stonden met handdoeken te zwaaien om de aandacht te trekken. 

Het blijft hard regenen tot morgen, zegt de Japanse meteorologische dienst. Ze roept honderdduizenden inwoners op om hun huis te verlaten.  De reddingswerken worden ook nog eens bemoeilijkt doord e coronapandemie. In evacuatiecentra moeten de mensen gezonde afstand houden, hun handen vaak wassen en een mondmasker dragen.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen