Kasteel van Horst ligt niet meer in het water: dam moet restauratie van funderingen mogelijk maken

Het Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode ligt niet langer in een slotgracht. Voor restauratiewerken aan het kasteel is er een dam gebouwd, waardoor het kasteel niet langer een "waterkasteel" is.

Op 16 juni startten opnieuw de werken aan het Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode, een deelgemeente van Holsbeek. "Om de eeuwenoude funderingen van het kasteel te kunnen restaureren, moest er een dam gebouwd worden", vertelt Simon Callebert van erfgoedorganisatie Herita. "Tot nu lagen die funderingen altijd onder water, maar door middel van hopen zand en klei is er een dam rond het kasteel gebouwd, waardoor we makkelijker aan de funderingen komen." De dam zal ook gebruikt worden om de stellingen op te bouwen die nodig zijn voor de overige restauratiewerken.

De dam is vier meter breed. De bouw van de dam is vastgelegd in een timelapse video.

De dam zal na de restauratiewerken blijven bestaan. "Maar hij zal afgegraven worden tot onder het waterniveau. Daardoor zal het lijken alsof het kasteel toch omgeven is door water."

In september zal de torenspits tijdelijk voor restauratie worden weggenomen. Eind 2024 zou het kasteel weer deels toegankelijk moeten zijn voor het publiek.

Meest gelezen