Extra patrouilles op schietveld van Helchteren: 'Fietsers en wandelaars beseffen niet hoe gevaarlijk het is"

Het leger en Natuur en Bos gaan vaker patrouilleren op en rond het schietterrein in Helchteren. De voorbije weken zijn er opvallend veel fietsers en wandelaars op het schietterrein betrapt en dat is gevaarlijk. Want de luchtmacht oefent daar met munitie en de ontmijningsdienst laat er geregeld munitie gecontroleerd ontploffen. 

"Die extra patrouilles zijn een onderdeel van een nieuwe sensibiliseringsactie, die we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos hebben opgestart", legt luitenant-kolonel Davy Compeers van de luchtmachtbasis in Kleine Brogel uit. "Later zullen we ook de politiezone Carma daar bij betrekken." 

In april reed een auto zich vast op het schietterrein terwijl de F-16's met een schietoefening bezig waren

Rond het militair domein staan borden die duidelijk maken dat je als gewone burger het militair domein niet mag betreden. Maar dagelijks worden er toch fietsers, wandelaars en ruiters betrapt door militairen, de boswachter of natuurinspecteurs. "Er zijn ook mensen die er met een quad komen crossen. En op 10 april heeft een auto zich vastgereden op één van de brandwegen op het schietterrein. De auto werd vanuit de toren opgemerkt tijdens een schietoefening van de F-16's. De oefening werd meteen stilgelegd en de auto moest door een firma weggetakeld worden." 

Het schietterrein van Helchteren is net als het Kamp van Beverlo in Leopoldsburg een onderdeel van het leefgebied van de wolven in Limburg. Sinds de komst van wolvin Naya in 2018 worden er dan ook meer nieuwsgierigen betrapt, bevestigt Koen Thijs van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Omdat we de wolven de nodige rust willen gunnen, controleren we er ook vaker. Soms komen mensen er vanaf met een waarschuwing. Maar soms volgt er een boete of een proces verbaal."

Meest gelezen