Al jaren zomerschool in Genk voor leerlingen die Nederlands willen leren: "Leuker dan in de echte klas want er zijn hier geen toetsen"

Ook deze zomer start de stad Genk met een zomerschool. Maar in tegenstelling tot de coronagerelateerde initiatieven van minister van onderwijs Ben Weyts, focust deze Genkse zomerschool zich niet op een opgelopen leerachterstand. Anderstalige nieuwkomers tussen 6 en 12 jaar leren hier spelenderwijs Nederlands en maken kennis met het Genkse vrijetijdsaanbod.

Dit jaar nemen 42 kinderen uit 16 verschillen landen deel aan de Genkse zomerschool, waaronder Illias uit Mallorca. “Mijn Nederlands is al goed”, vertelt de 12-jarige jongen. “Maar om het nog te verbeteren spelen we hier woordspelletjes en doen we verschillende activiteiten. Het gaat er in de zomerschool veel leuker aan toe dan in een gewone klas. We maken hier meer mopjes en er is meer ruimte voor ontspanning. Nog een voordeel? Dat we geen toetsen en schoolrapporten krijgen!”

Zomerschoolcoaches

De leerlingen van de Genkse zomerschool zijn tussen 6 en 12 jaar oud, en wonen maximum anderhalf jaar in Genk. De lessen gaan door tijdens twee taal- en talentweken begin en eind augustus. In de tussentijd wordt een deel individueel begeleid door de zomerschoolcoaches, vrijwilligers die de nieuwkomersgezinnen thuis individueel begeleiden. “Al zal deze ondersteuning omwille van de coronamaatregelen dit jaar digitaal gebeuren”, licht Anniek Nagels, schepen van talentenontwikkeling toe. “De coaches zullen de gezinnen twee keer per week online ontmoeten. Samen oefenen ze Nederlands met de kinderen, maar helpen ze het gezin ook op weg tijdens de ontdekkingstocht naar hun talenten. De coaches maken hen ook wegwijs in Genk, en in de samenleving in het algemeen. Zij spelen een enorme belangrijke rol in de start die deze nieuwkomersgezinnen in onze stad maken en werden tijdens een intensief voorbereidingstraject klaargestoomd voor hun opdracht.”

Meest gelezen