Eerste kermis van de provincie Antwerpen in Lille: "Hectisch om alles last minute in orde te krijgen"

De eerste kermis in de provincie Antwerpen ging gisteren van start in Lille. Door de versoepelingen mochten kermissen dan toch doorgaan op 1 juli, maar er moeten wel heel wat maatregelen nageleefd worden. "De kermiskramers zijn heel blij dat ze weer op de kermis mogen staan, maar het was wel hectisch om alles nog in orde te krijgen", zegt de burgemeester van Lille Marleen Peeters (N-VA).

Op de kermis gelden strenge maatregelen.  "We hebben een steward aangesteld die handgel uitdeelt en het aantal bezoekers telt. De mensen mogen ook niet zomaar van links naar rechts over de kermis lopen, ze moeten een route volgen. De kinderattracties staan apart op het kerkplein zodat families met kinderen daar onmiddellijk naartoe kunnen", zegt Peeters. 

Mondmaskers

De burgemeester roept iedereen ook op om een mondmasker te dragen. "Afstand houden is sowieso verplicht. Daar hebben we ook bordjes voor gezet. Mondmaskers zijn niet verplicht, maar ik heb wel een oproep gedaan om ze te dragen. Zeker als je geen afstand kunt houden, is dat belangrijk", vertelt de burgemeester.

Kermiskramers beseffen dat de maatregelen nageleefd moeten worden 

Burgemeester Marleen Peeters (N-VA)

Ook de kermiskramers zelf moeten zich aanpassen. "Bij het schietkraam moeten de mensen die schieten op een verhoogje staan", legt Peeters uit. "Het publiek dat errond staat, moet van dat verhoogje blijven. Bij de botsauto's wordt telkens het stuur ontsmet. De kermiskramers beseffen dat we het goed moeten doen, omdat we anders misschien weer lang zonder kermis zitten." 

Last minute

Doordat de versoepeling last minute was, was het niet gemakkelijk om alles op tijd rond te krijgen. "We hebben eerst de kermiskramers gebeld om na te gaan of er wel interesse was", zegt de burgemeester. "We kregen veel positieve reacties en hebben dan de volledige kermis op drie dagen geregeld en opgebouwd. Het waren hectische dagen, maar de kermiskramers zijn heel blij dat ze mogen komen." 

Vroeger sluiten

De kermis in Lille staat er vandaag en morgen nog van 16 uur tot 22 uur. "De kermis sluit iets vroeger dan normaal, maar het is wel nog een mooi uur om af te sluiten." Volgende week staat de kermis in Wechelderzande. "Meestal is de kermis daar veel kleiner, maar omdat de kermiskramers zo blij zijn dat ze er weer mogen staan, gaan ze waarschijnlijk afzakken naar Wechelderzande", zegt Peeters.

Meest gelezen