Inbrekers slaan offerblokken stuk in basiliek van Dadizele: "Gelukkig namen ze relikwie van de paus niet mee"

In Dadizele, bij Moorslede, is ingebroken in de basiliek. De dieven maakten vijf offerblokken kapot om het geld er te kunnen uithalen. De buit stelt weinig voor, de offerblokken worden dagelijks leeg gemaakt, maar er is wel veel schade aangericht. 

Het was schrikken vanmorgen voor de hulpkoster van de basiliek in Dadizele. Toen hij toekwam om alles klaar te maken voor de eucharistie, ontdekte hij dat er was ingebroken. De inbrekers waren ook zeer onrespectvol te werk gegaan. De metalen offerblokken waren afgezaagd, één offerblok dat was ingewerkt, was uit de muur gerukt en de houten offerblokken waren met een koevoet opengewrikt.

Veel zal het voor de dieven niet hebben opgeleverd, want de offerblokken worden iedere dag leeg gemaakt. Er is wel veel schade, zegt de pastoor. "Ze zijn binnengedrongen via het gebedspark, dat is normaal gesloten, maar stond nog open. Dan hebben ze een achterdeur opengebroken met een koevoet. Op verschillende plaatsen hebben ze kasten en deuren opengebroken. Ook de offerblokken zijn stuk. Gelukkig hebben ze de relikwie van paus Johannes Paulus II niet meegenomen." Dat relikwie, enkele haartjes van de vroegere paus, was vorige week pas ingewijd. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de inwijding van het relikwie van paus Johannes Paulus II:

Videospeler inladen...

Wel vaker kruimeldieven

Het gebeurt wel vaker dat dieven geld uit de offerblokken proberen te stelen. "Dat zijn kruimeldieven, die met een lijmstok of een schroevendraaier geld proberen uit die blokken te halen", zegt de pastoor, "maar veel stelt dat niet voor. Dat dieven zo onrespectvol tekeer gaan in de kerk en dingen kapot maken, maakt mij triest. De politie onderzoekt de zaak. Er hangt wel camerabewaking in de kerk. Maar veel is er op de beelden niet te zien. Het is donker en je ziet enkel het licht van de zaklampen die de inbrekers bij hadden." 

Meest gelezen