AFP or licensors

Italiaanse Alpen kleuren rozerood door algen die ijs sneller doen smelten

De mysterieuze rozerode verkleuring van een gletsjer in de Italiaanse Alpen baart wetenschappers zorgen. De kleur wordt allicht veroorzaakt door een alg die het effect van klimaatverandering versnelt. De alg maakt het ijs donkerder, waardoor het warmte meer absorbeert en dus sneller smelt. Het is niet duidelijk waar de alg precies vandaan komt.

Het is al een tijdje zichtbaar vanuit de lucht: de rozerode kleur op de Presena-gletsjer in het noorden van Italië, in de regio Trentino-Alto Adige. Het is een populair wintersportgebied waar je zelfs in de zomer kan gaan skiën. De roze sneeuw levert een idyllisch plaatje op, maar baart wetenschappers wel zorgen.

De rozerode kleur wordt allicht veroorzaakt door een alg die al eerder op Groenland gevonden werd en de effecten van de klimaatverandering versnelt. Dat zegt Biagio Di Mauro, onderzoeker aan het departement Aarde- en Milieuwetenschappen van de Università di Milano-Bicocca. Hij bestudeerde de alg eerder al in Zwitserland en voert nu onderzoek op de Presena-gletsjer.

(lees voort onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

Het gaat om de Ancylonema nordenskioeldii, zegt Di Mauro. "De alg is op zich niet gevaarlijk, het is een natuurlijk fenomeen dat we in lente- en zomerperiodes zien op gemiddelde hoogtes, maar ook in de poolgebieden." Maar toch maken wetenschappers zich zorgen over het effect van de alg op de gletsjer. De alg komt namelijk ook voor in Groenland, aan de Noordpool, en dan vooral in de zogenoemde dark zone, waar het ijs smelt.

De aanwezigheid van de alg kan ervoor zorgen dat het ijs sneller smelt. Normaal gezien kaatst ijs meer dan 80 procent van de stralen van de zon terug naar de atmosfeer. Maar algen maken het ijs donkerer, zodat het de hitte absorbeert en sneller smelt. "Alles wat de sneeuw donkerder maakt, leidt ertoe dat die smelt, omdat die donkere kleur de opname van warme zonnestralen bevordert", legt Di Mauro uit.

En naarmate het ijs smelt, en de algen meer water en lucht krijgen, komen er meer algen bij. Zij geven de witte sneeuw een rozerode tint. Luchtbeelden tonen foto's van het fenomeen op de Passo Gavia, op 2.618 meter hoogte.

Het is niet duidelijk waar de algen precies vandaan komen. "We proberen het effect van andere dan menselijke fenomenen op de opwarming van de aarde in kaart te brengen", zegt Di Mauro. Hij zegt dat de aanwezigheid van wandelaars en skiliften ook een impact kunnen hebben op de algen.

Biagio Di Mauro neemt stalen van de rozerode sneeuw op de Presena-gletsjer.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen