Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Rapper Kanye West wil president van de VS worden: meent hij het echt? Of is het een publiciteitsstunt? 

De Amerikaanse rapper Kanye West heeft zich in een tweet kandidaat gesteld voor de komende presidentsverkiezingen, net nu hij de eerste single van zijn nieuwe album "God's country" de wereld instuurt. Meent hij het? Of is het een publiciteitsstunt?

Kanye West twitterde gisteren dat hij zich kandidaat stelt voor de komende presidentsverkiezingen. Dat deed hij ook al eens in 2015 tijdens de MTV Music Awards. Hij zou meedoen aan de verkiezingen van 2020, maar daar kwam hij een jaar later alweer op terug. In de plaats daarvan releaste hij een nieuwe plaat: "The life of pablo".

"I am running for president of the United States"

Desalniettemin twitterde hij gisteren opnieuw: "I am running for president of the United States" ("Ik stel me kandidaat voor het presidentschap van de VS"). De vraag rijst: moeten we dit nieuws serieus nemen? Of is dit een publiciteitsstunt voor zijn nieuwe album "God's country", dat hij binnenkort zal uitbrengen. 

Bij nader onderzoek blijkt West zijn naam niet te hebben geregistreerd bij de Federal Election Commission, de federale instantie die tot taak heeft ervoor te zorgen dat presidentskandidaten zich houden aan de Federal Election Campaign Act. Opmerkelijk is ook dat Kanye zich in 2018 nog als Donald Trumpfan uitliet in diverse twitterberichten. 

In oktober 2018 mocht Kanye West op bezoek bij Trump in Het Witte Huis. Bekijk hieronder beelden daarvan (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
Kanye staat erom bekend superimpulsief en controversieel te zijn en vooral heel hard tegen de norm in te gaan. 
Anushka Melkonian (Urbanice MNM)

"Kanye West zorgt geregeld voor controverse, al dan niet bedoeld als publiciteitsstunt", zegt urban- en muziekkenner Anushka Melkonian (Urbanice MNM). “Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Hij is vaak impulsief. Denk maar aan de periode toen hij die "Make America Great Again"-pet droeg en zei dat zwarten hebben gekozen voor slavernij. Velen staken dat op z'n bipolaire stoornis toen. "

In het curriculum van Kanye West zijn inderdaad enkele publiciteitsstunts te bespeuren. 15 februari 2016, juist vier dagen na de release van zijn zevende plaat "SWISH", vraagt hij aan Facebookbaas Mark Zuckerberg of hij hem financieel kan ondersteunen omdat hij in een schuldenberg van 53 miljoen dollar was terechtgekomen. Hij tweet: "Waarom zou je Afrikaanse scholen ondersteunen als je de mecenas kunt worden van een groots artiest?" Een grote schokgolf aan reacties volgt en de vraag rijst opnieuw: goed voor de platenverkoop? 

(Lees verder onder foto)

Op 19 april 2018 tweet hij enkele steunbetuigingen aan president en brother, - zo zegt hij zelf- Donald Trump, waaronder een foto met daarop de pet van Donald Trump en slogan "Make America Great Again". Uitgerekend zes dagen later twittert hij de komst van zijn nieuwe album "Ye", waarvoor hij trouwens zijn naam Kanye West ruilt voor Ye. Nog drie dagen later lanceert hij zijn nieuwe single "Ye Vs The People". Opnieuw: goede timing voor extra visibiliteit en bijkomende media-aandacht.

Een jaar later start Kanye West met zijn Sunday Services: wekelijkse gatherings van tientallen gospelvocalisten die onder zijn leiding muziek maken. Denk aan het vroegere repertoire van West aangevuld met gospel- en R&B- klassiekers als "Soul II Soul’s back to life" en Fred Hammonds "This is the day'. Ze vinden elke week plaats op een andere plek. 

In Netflix’ "My next guest needs no introduction" beschrijft hij waar hij de inspiratie voor het project vandaan haalt. "Het is de bedoeling om onze harten te openen en muziek te maken die puurheid en positiviteit uitstralen", zegt West. Met zijn Sunday Services trok Kanye door verschillende staten van Amerika. Ze traden op in kerken, in een dome op het Adidas HQ en zelfs in de gevangenis van Houston. Daaropvolgend lanceerde West zijn negende plaat: "Jesus is King". 

Wat de beweegredenen zijn voor het organiseren van de Sunday Services en voor het tweeten van zijn kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen: niemand weet het echt. Sommigen speculeren dat West bouwt aan een overtuigende cultfiguur. Anderen denken dat hij op die manier stemmen wil sprokkelen. Nog anderen zien het puur als een marketingstunt.

We gaan te rade bij onze correspondent Björn Soenens in New York. Hoe valt het nieuws in de VS? Wordt Kanye West daar serieus genomen? Volgens Soenens is alles allerminst serieus te nemen. "Kanye heeft nog geen enkel papier ondertekend en zijn tweet heeft meer te maken met de release van zijn nieuwe album, alsook met de tienjarige modedeal die hij heeft met het modemerk Gap. Het is een schreeuw om aandacht". 

Beluister de reactie van Björn Soenens op de tweet van Kanye West hier:

Meest gelezen