De transmigranten knippen de draad van de snelwegparking in Lille steeds opnieuw door
Foto: Radio 2

Kempense gemeenten willen bewakingsfirma's inzetten tegen transmigranten op snelwegparkings

Gemeenten langs de E34 vragen dat de hogere overheid ook in de Antwerpse Kempen private bewakingsfirma's inzet om het probleem van transmigranten op snelwegparkings aan te pakken. "Bij het begin van de coronacrisis waren er weinig transmigranten die er proberen in vrachtwagens richting Groot-Brittannië te kruipen. Maar de laatste tijd steekt het probleem opnieuw de kop op", zegt burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille.

Nu de lockdown voorbij is, stellen verschillende gemeenten vast dat er weer meer transmigranten zijn. Elke nacht gaan ze van de bushalte Bax in Beerse naar de snelwegparking in Lille. De draad rondom de parking wordt telkens opnieuw doorgeknipt. "Bij een opflakkering, zorgen we ervoor dat er permanent en preventief bewaking is", zegt de korpschef van de politie van Turnhout Roger Leys. "Dat betekent wel dat een van onze vier interventieploegen permanent bezet is. Het is dus een serieuze belasting voor ons korps. Maar als we niets doen, wordt het probleem telkens groter." 

We willen liever onze combi ergens anders inzetten

Marleen Peeters (N-VA)

Marleen Peeters, burgemeester van Lille, wil iets doen aan de permanente overlast. "We zouden onze politiecombi liever ook op andere plekken inzetten. We hebben gehoord dat er op andere snelwegparkings in Vlaanderen soms private bewakingsfirma's worden ingeschakeld. Dat willen we ook in de Kempen."

Doortrekkersterrein

Binnenkort komt er ook een doortrekkersterrein in Lille voor families van rondtrekkende woonwagenbewoners. Er is stromend water, elektriciteit en sanitair. "Dat is een erg aantrekkelijke plek voor de transmigranten. We zijn bang voor conflicten en daarom willen we permanente beveiliging", zegt de burgemeester nog.

Meest gelezen