Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog: Vlaamse regering wil coronatest en quarantaine verplichten voor Belgen die uit risicogebied terugkeren

De Vlaamse regering wil Belgen die uit een risicogebied terugkeren verplichten om een coronatest te ondergaan en in quarantaine te gaan. België houdt vooralsnog de grenzen gesloten voor reizigers uit 15 landen die de Europese Unie veilig genoeg achtte. En dansen op trouwfeesten blijft dan toch verboden. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaamse regering wil coronatest en quarantaine verplichten voor Belgen die uit risicogebied terugkeren

De Vlaamse regering wil Belgen die uit een risicogebied terugkeren verplichten om een coronatest te ondergaan en om in quarantaine te gaan. Dat is bekend geraakt na afloop van de bijeenkomst van de Risk Management Group (RMG). 

"Zonet heeft de RMG beslist dat reizigers die terugkeren uit gebied waar opnieuw verstrengde maatregelen gelden, op dezelfde manier bekeken zullen worden als hoogrisicocontacten", schrijft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op Twitter. "Dit betekent dat zij zich laten testen en in quarantaine gaan."

Lees meer in dit artikel:

Dansen op trouwfeesten blijft dan toch verboden

Dansen op privéfeesten, zoals trouwfeesten, blijft verboden. Afgelopen weekend was er discussie over ontstaan. Maar nu zeggen de bevoegde diensten dat het ging om een foute interpretatie van een ministerieel besluit.  

Het enige wat toegelaten wordt op een trouwfeest, is de openingsdans van het huwend koppel. Zo staat nu bij de veelgestelde vragen op info-coronavirus.be. De verkeerde interpretatie is ontstaan omdat zo'n trouwfeest niet helemaal zittend moest verlopen, zodat de gasten naar het buffet zouden kunnen gaan.

Het Crisiscentrum had dit weekend gemeld dat dansen weer mocht onder bepaalde voorwaarden. Zo moest de afstand van 1,5 meter worden bewaard, tenzij je kon dansen in je "sociale bubbel" van 15 personen, zo meldde het Crisiscentrum.

De huwelijkssector reageerde tevreden, de exitgroep GEES was dat allesbehalve. "Als maatschappij zijn we hier niet klaar voor. Dit snap ik echt niet", zei voorzitter Erika Vlieghe.

Lees meer in dit artikel:

Vooral toeristen bij laatste Griekse besmettingen

In Griekenland zijn in de laatste 24 uur 43 coronabesmettingen geregistreerd. Van die 43 positieve testen waren er 36 toeristen. Volgens de Griekse openbare omroep ERT kwamen 20 van die toeristen uit Servië. De zestien andere toeristen komen uit verschillende andere landen.

Sinds 1 juli zijn reizen naar Griekenland weer mogelijk. Plaatselijke media schatten dat sindsdien zowat 100.000 vakantiegangers Griekenland zijn binnengekomen via de grensovergang met Bulgarije. Sinds vanochtend zijn de grenzen weer dicht voor toeristen uit Servië, omdat het Balkanland een stijging van het aantal coronagevallen optekende.

Geen besmettingen bij laatste testronde Premier League

De meest recente testronde op het coronavirus in de Engelse Premier League heeft geen enkele nieuwe besmetting aan het licht gebracht. Alle voetballers, coaches en andere betrokkenen in de Premier League worden voortdurend op corona getest, sinds het plan om de competitie te hervatten in werking ging. Sinds er in de Premier League intensief wordt gecontroleerd, hebben negentien mensen positief getest op het virus. Er zijn meer dan 16.000 testen uitgevoerd.

"Beslissen of reizen wel of niet veilig is, kan je toch niet aan ons overlaten?"

Veel Vlamingen die nog op vakantie moeten vertrekken, weten het niet meer: kan je nu wél of niet met een gerust hart vertrekken? En geraak je nog wel terug? Sommigen beslissen zelfs om helemaal niet meer te vertrekken, door de onduidelijkheid en tegenstrijdige berichten:

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst over verplichte quarantaine: "Kiezen voor systeem dat al bestaat is een goeie oplossing"

Viroloog Marc Van Ranst is tevreden dat er een beslissing is genomen over mensen die terugkeren uit een risicogebied. "Het was belangrijk om duidelijkheid te verschaffen. Die is er nu. De keuze voor een systeem dat al bestaat is een goeie oplossing", zegt hij in "Terzake".

Hij verwijst daarmee naar de beslissing om voor de terugkeerders dezelfde regels op te leggen als mensen die een zogenoemd "hoogrisicocontact" hebben gehad met een coronapatiënt: een verplichte test en in afwachting thuisisolatie.

Juridisch afdwingbaar is die regeling voorlopig niet. Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) heeft het over burgerzin en een morele verplichting. Van Ranst meent dat de overgrote meerderheid van de Belgen zich aan de regels zal houden. "Maar het is wel goed dat er gekeken wordt naar een sluitend wettelijk kader."

Wereldwijd worden er nog elke dag records gebroken. Er is nog een hele weg af te leggen

Viroloog Marc Van Ranst

De lokale uitbraken die we nu in Europa zien zijn volgens Van Ranst niet ongewoon. "We zien niet de massale tweede golf, toch niet op dit moment." Hij waarschuwt dat de pandemie wereldwijd nog aan het versnellen is. "Elke dag worden records gebroken van het aantal nieuwe gevallen. Er is nog een hele weg af te leggen."

Onze cijfers, gemiddeld 80-85 nieuwe besmettingen per dag, noemt de viroloog "niet geruststellend". "Dat blijft nu al een aantal weken hangen. Het is wat mij betreft onvoldoende om comfortabel te zijn. Eigenlijk hadden we gehoopt dat het lager ging zijn."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst in "Terzake":

Videospeler inladen...

Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Italië: op verschillende plaatsen in Europa laait het coronavirus op

Op verschillende plekken in Europa flakkert het coronavirus weer op, net nu veel mensen op reis vertrekken of zijn vertrokken. Sommige steden en gebieden zijn zelfs opnieuw in lockdown. "Terzake" brengt vanavond deze reportage met een overzicht:

Videospeler inladen...

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro): "Vlaanderen moet plan hebben voor tweede golf"

Vlaanderen moet een plan klaar hebben om voorbereid te zijn op een mogelijke tweede golf in de coronacrisis op te vangen. Dat plan moet "datagedreven" zijn. Dat heeft Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.

"We waren totaal niet voorbereid", zo besloot Cloet haar uitgebreide feitenrelaas van de voorbije maanden coronacrisis. Cloet wil "niemand met de vinger wijzen", maar de tijdslijn die ze schetste, bevestigt wel de intussen gekende aaneenschakeling van gemiste kansen, tekorten aan beschermingsmateriaal, onduidelijkheid over richtlijnen en bevoegdheidsverdelingen, onzekerheid op het terrein, problemen met coördinatie, enz...

Hoewel Cloet het grotendeels hield op een chronologisch en feitelijk overzicht borrelde hier en daar wel wel wat ongenoegen naar boven. Zo voelde Cloet zich bijvoorbeeld "in de steek gelaten" toen ze eind maart, begin april tot vijf maal toe geen gehoor kreeg op haar vraag om op Vlaams niveau een taskforce op te richten.

Naast de gekende vraag van Zorgnet-Icuro naar meer middelen, een betere personeelsomkadering en een duidelijke "éénheid in commando" drong Cloet er ook op aan dat Vlaanderen snel werk maakt van een plan om zich te wapenen tegen een tweede golf. Dat plan moet volgens Cloet "datagedreven" zijn zodat Vlaanderen snel en wendbaar kan reageren op nieuwe uitbraken.

Meer dan 130.000 coronadoden in Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben de kaap van 130.000 aan het coronavirus gelinkte overlijdens overschreden. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De teller op de website van de unief draaide vandaag door naar 130.007.

De Verenigde Staten zijn al langer het zwaarst door COVID-19 getroffen land ter wereld. Er werden al bijna 2,9 miljoen besmettingen met het coronavirus bevestigd. Volgens de zender ABC News werd Arizona vandaag overigens de achtste Amerikaanse staat met meer dan 100.000 bevestigde besmettingen. De andere zijn: New York, California, Florida, Texas, New Jersey, Illinois en Massachusetts.

Antwerpse luchthaven hervat met beperkt zomerprogramma

De internationale luchthaven in Deurne heeft de nodige maatregelen genomen om een veilige omgeving te creëren voor passagiers en personeel. Dat zegt de luchthaven in de aanloop naar de herneming van passagiersvluchten. "Dankzij het regionale karakter van onze luchthaven hebben wij alle troeven in huis om drukte te vermijden", klinkt het.

Vrijdag vertrekken vanop de Antwerpse luchthaven de eerste passagiersvluchten sinds het ingaan van de lockdown. Het gaat om vluchten van TUI fly, naar Split in Kroatië en Ibiza in Spanje. Voor de rest van de zomer geldt een aangepast zomerprogramma bij de maatschappij, met een beperkt aantal vluchten per dag. In september volgt de andere maatschappij die vanop Antwerpen vliegt, Air Antwerp.

De luchthaven heeft maatregelen genomen op basis van het protocol van het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid. Zo is het dragen van een mondmasker verplicht in het volledige luchthavengebouw, zijn er ontsmettingsposten voor de handen en werden balies voorzien van schermen uit plexiglas. Aan de veiligheidscontrole wordt elk bakje ontsmet en schoongemaakt en alle medewerkers dragen mondmaskers en handschoenen. Mondmaskers, handschoenen en alcoholgel zijn beschikbaar in een automaat aan de hoofdingang. Behalve de maatregelen door de luchthaven zelf, gelden ook maatregelen van de luchtvaartmaatschappijen.

Troost voor nabestaanden van coronadoden met "Adieu" in Gent

Afscheid nemen van een geliefde is nooit makkelijk, maar in deze bijzondere tijden is het nog extra moeilijk. Door de coronamaatregelen was het soms onmogelijk om bij de uitvaart aanwezig te zijn, of kon het enkel in intieme kring. Daarom komt de stad Gent en de organisatie 123-piano met een nieuw initiatief: "Adieu".

Lees meer in dit artikel:

Minister Beke (CD&V) over test en quarantaine voor terugkeerders: "Alleszins een morele verplichting"

Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in "Het Journaal" toelichting gegeven bij de verplichte quarantaine en coronatest voor Belgen die terugkeren uit risicogebied. "Als u uit een hoogrsicogebied komt, dan zal u worden beschouwd als een hoogrisicocontact. Dat wil zeggen dat u een test moet ondergaan en in tussentijd in quarantaine moet gaan", aldus Beke.

Maar wat als iemand weigert? "Op dit ogenblik is er geen strafsanctie", erkent Beke. "We zijn aan het bekijken hoe we dat eventueel juridisch kunnen versterken. Maar er is alleszins een morele verplichting, er is zoiets als burgerzin. Dit gaat over de gezondheid van alle burgers."

En wat met Brusselaars en Walen? Beke meent dat de andere regio's dezelfde regels zullen opleggen. "Morgen is er een interfederale conferentie gepland. Ik denk dat iedereen op dezelfde golflengte zit."

Bekijk het gesprek met Wouter Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Nederland past reisadvies voor delen Spanje aan

Nederland verscherpt zijn reisadvies voor de twee regio’s in Spanje waar een uitbraak van COVID-19 is vastgesteld. Afgelopen weekend is in voor de regio’s in Galicië en Segrià in Catalonië opnieuw een lockdown afgekondigd. Op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen de twee regio’s nu de kleur oranje (enkel noodzakelijke reizen) in plaats van de code geel (opgelet veiligheidsrisico’s) die voor de rest van Spanje geldt. 

Op de website staat dat Nederlanders enkel op doorreis door deze regio’s kunnen reizen, in alle andere gevallen kan dat niet. Nederlanders die van deze regio’s terugkomen, krijgen het dringende advies om twee weken in quarantaine te gaan. Ook in Nederland is er dus van een wettelijke verplichting geen sprake. 

"Communiceer heel open naar anderen als je toch op reis gaat"

Sommigen vertrekken toch nog op reis naar het buitenland, anderen houden het op België of blijven gewoon thuis, omdat virologen nu eenmaal zeggen dat dit geen onverstandige keuze is. Door de coronacrisis voelen sommigen zich schuldig wanneer ze naar exotische oorden vertrekken, waar het virus eventueel weer kan opwakkeren - minister van Volksgezondheid Maggie De Block noemt het zelfs "verontrustend" wat er nu in bepaalde landen aan het gebeuren is, met bijvoorbeeld nieuwe haarden in Spanje.

Gedragspsycholoog Bert Van Puyenbroeck had daar in "De spits" op Radio 2 alvast een tip voor: "Sommige mensen willen vertrekken, maar hun vrienden vertrekken niet. Moeten zij zich schuldig voelen? Als je het daarover hebt, dan denk ik dat het heel belangrijk is dat we naar mekaar toe daar heel open over zijn, en duidelijk maken hoe voorzichtig we willen zijn. Sommigen nemen mondmaskers en ontsmettingsgels mee en boeken een apart huisje om de risico's te beperken, en ik denk dat het belangijk is dat we dat aan elkaar duidelijk maken."

Hoe spijtig het ook is voor mensen die op een echt dansfeest hadden gehoopt, we zijn daar nu als maatschappij nog niet aan toe. Het zou echt gevaarlijk zijn om met z’n allen dicht bij elkaar te staan dansen. Alles op zijn tijd.
Virologe Erika Vlieghe is tevreden dat er duidelijkheid is over dansen op trouwfeesten

Huwelijksleveranciers reageren ontgoocheld: "We gaan de allerlaatste feesten nu ook verliezen"

De huwelijksleveranciers (zoals fotografen, cateraars en weddingplanners) reageren ontgoocheld op het nieuws dat dansen toch verboden blijft op huwelijksfeesten. "Dit is opnieuw een klap voor de sector. We gaan de allerlaatste feesten nu ook verliezen", zegt Cynthia De Clercq van de federatie van huwelijksleveranciers HL België, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Clercq verwacht dat veel koppels die deze zomer hun huwelijksfeest hadden gepland dat nu alsnog zullen verplaatsen naar 2021. "Het was nog maar zo'n 5 procent dat nog op de planning stond. We gaan naar bijna nul nu."

"Het wordt een heel moeilijk en heel hard jaar voor alle bedrijven in de sector", zegt De Clercq. "Een bedrijf dat geen inkomsten heeft, maar wel alle vaste kosten moet blijven betalen, kan gewoon niet overleven. Vele leveranciers rekenen nu op hun spaarpot, maar als die op is, is het gedaan."

De Clercq is het ermee eens dat veiligheid prioritair moet zijn, maar volgens haar zijn er veilige oplossingen mogelijk om dansen toe te laten. Zo wijst ze erop dat er sowieso maar 50 personen aanwezig mogen zijn en dat het feest om 1 uur afgelopen moet zijn. "Die bubbels van 15 personen in aparte danszones, dat was zeker mogelijk geweest."

Op welke plekken in Europa flakkert het coronavirus weer op? Ontdek het op deze interactieve kaart

Het coronavirus is nog niet verdwenen in Europa. Op verschillende plaatsen flakkert het aantal besmettingen op en zijn opnieuw strengere maatregelen van kracht, tot zelfs lokale lockdowns. Klik op de bollen op onderstaande kaart en lees meer over welke steden/gebieden weer in lockdown zijn (rood) en waar de besmettingen weer de hoogte in gaan (oranje):

Nieuwe lockdown in Israël: cafés, nachtclubs en zwembaden gaan opnieuw dicht

In Israël neemt de regering nieuwe maatregelen omdat het aantal coronabesmettingen weer fors gestegen is. Alle cafés, nachtclubs, zwembaden en sportzalen worden tot nader order gesloten, en het openbaar vervoer wordt beperkt. Op bussen mogen nog maximaal 20 passagiers zitten. Dat meldt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na overleg in de regering. De heropstart van het toerisme, gepland voor augustus, wordt uitgesteld.

Volgens de Israëlische krant Haaretz wordt de boete voor wie geen mondmasker draagt, verhoogd tot 150 dollar. Restaurants blijven wel open, zij het met beperkingen, en ook strandbezoekjes kunnen nog altijd. In gebedshuizen zijn nog maximaal 19 mensen tegelijk welkom. Het parlement moet de nieuwe maatregelen nog wel goedkeuren.

Gisteren al had Netanyahu gesproken van een noodsituatie en een "zeer sterke uitbraak" van het virus. "De pandemie verspreidt zich, dat is zonneklaar", aldus de Israëlische premier. Vrijdag telde het land voor het eerst meer dan 1.000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd. Bovendien wordt er vooral in wijken met veel ultra-orthodoxe Joden een dramatische stijging van het aantal nieuwe besmettingen opgetekend. In het land zijn zijn al ruim 30.000 coronabesmettingen en 332 doden gemeld.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Werkgevers vragen duidelijkheid: "Iedereen verplicht testen die terugkeert uit risicogebied"

Werkgeversorganisatie Voka wil dat iedereen die terugkeert uit een risicogebied voor het coronavirus verplicht getest wordt. Wie negatief test, kan weer aan het werk. Wie positief test, gaat in quarantaine en heeft recht op ziekteverlof. Zo komt er een einde aan de onduidelijkheid over regels en statuten, luidt het.

Voka vraagt ook dat de overheid duidelijker communiceert over welke landen en regio's risicovol zijn om op reis te gaan, zodat mensen hun vakantieplannen kunnen aanpassen. "Wat we vooral willen is dat de overheid duidelijke richtlijnen geeft zodat burgers én bedrijven weten waar ze aan toe zijn", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in "De wereld vandaag".

Volgens Maertens maken veel ondernemers zich zorgen over een mogelijke tweede coronagolf in ons land. "We roepen op om een tweede noodplan op te stellen. Laten we hopen dat het niet nodig zal zijn, maar we moeten ons wel voorbereiden."

Duitse rechtbank heft lockdown in Gütersloh op

De lockdownmaatregelen die voor het district Gütersloh gelden, moeten onmiddellijk opgeheven worden, dat heeft Oberverwaltungsgericht in Münster beslist. De regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen had die maatregelen op 23 juni opgelegd omdat in de vleesfabriek Tönnies een grote uitbraak van COVID-19 was vastgesteld. De besmettingen waren vooral gelinkt aan mensen die bij Tönnies werken, maar omdat de overheid bang was dat de besmettingen zouden overslaan naar de rest van de bevolking. 

Een uitbater van gokautomaten in de regio vond de verlenging van de lockdown voor het hele district op 1 juli buiten proportie en diende klacht in bij de rechtbank. Die gaf hem vandaag gelijk. De maatregel staat intussen niet meer in verhouding met het aantal besmettingen in delen van het district en de overheid had intussen een gedifferentieerdere aanpak kunnen uitwerken. Zeker in het noorden en oosten van het district is het aantal besmettingen niet erg verschillend van gemeentes uit andere districten, waar er geen lockdownmaatregelen gelden, zo luidt de redenering. 

Tegen het vonnis is geen beroep mogelijk. In principe liep de lockdown morgen, dinsdag 7 juli af. De regering van Noordrijn-Westfalen had nog niet beslist of ze de maatregel nog eens zou verlengen, maar nu heeft de rechtbank dat al voor haar gedaan.

Maand langer tijd voor aangifte vennootschapsbelasting

De deadline voor de aangifte van de vennootschapsbelasting wordt verschoven, van 24 september naar 29 oktober. Dat kondigt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan.

De verlenging geldt voor alle aangiften in de vennootschapsbelasting, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners vennootschappen.

OPINIE: Slechtziend in tijden van corona, dat is geen cadeau

Luk Vilain is slechtziend. Sowieso is dat geen cadeau als je veilig in de supermarkt of het postkantoor wil geraken, in coronatijden stoot je daarbovenop op een bos aan paaltjes, linten en gevarendriehoeken met coronawaarschuwingen. Dat zou doordachter kunnen, vindt de ervaringsdeskundige. 

Lees hier de opinie:

België houdt grenzen gesloten voor reizigers uit 15 landen waarvoor de EU het licht op groen zette

België houdt de grenzen gesloten voor reizigers uit 15 landen die de Europese Unie veilig achtte. Dat heeft het kernkabinet besloten. Het gaat om niet-essentiële reizen uit Algerije, Tunesië, Marokko, Rwanda, Servië, Montenegro, Georgië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Uruguay, Japan, Zuid-Korea, Thailand en China.  Belgen die uit die landen komen, worden wel in ons land toegelaten. 

De Raad van de Europese Unie stelde vorige week voor om reizigers uit die landen vanaf 1 juli toe te laten, maar EU-lidstaten mochten daar zelf over beschikken. België stelde de beslissing meteen uit tot 7 juli - morgen dus. Het kernkabinet heeft nu beslist om reizigers uit deze landen nog tot nader order niet toe te laten.

Onze regering schat in dat er nog te veel gezondheidsproblemen zijn in die landen of dat er geen "wederzijdsheid" is. Als onze buurlanden wel reizigers uit die 15 landen toelaten, komen er onaangekondigde grenscontroles, zo verneemt VRT NWS.

De lijst van veilige landen wordt door de EU samengesteld op basis van het gemiddeld aantal besmettingen over twee weken tijd: als dat lager ligt dan het Europese gemiddelde, kan het land worden overwogen, en de trends moeten er ook dalend zijn in vergelijking met de veertien dagen ervoor.

De beslissing van de EU om 15 landen "veilig" te verklaren, dateert van 30 juni. Lees meer in dit artikel:

Quarantaine na verblijf in risicovol gebied? Komende dagen landelijk overleg

Moeten reizigers die in een risicovol gebied in het buitenland zijn geweest 14 dagen verplicht in quarantaine gaan? Daarover zullen de verschillende bestuursniveaus zich de komende dagen samen over buigen.

Eerder vandaag heeft de Vlaamse regering zich er al over gebogen, want het is een regionale bevoegdheid. Maar het Vlaamse niveau wil afstemmen met de andere gewesten, zodat er in heel België dezelfde maatregelen worden getroffen. Die afstemming komt er de komende dagen: morgen tijdens de Interministeriële conferentie Volksgezondheid en woensdag tijdens het Overlegcomité.

Vooralsnog is het wettelijk niet mogelijk om quarantaine te verplichten zonder dat iemand het coronavirus heeft opgelopen of contact heeft gehad met een besmet iemand. Nu wordt bekeken of de wetgeving in die zin kan worden uitgebreid. 

Israël neemt drastische maatregelen, Netanyahu: "Eén stap verwijderd van volledige lockdown"

ABIR SULTAN

In Israël heeft de regering in crisisoverleg extra maatregelen goedgekeurd om de opstoot van het coronavirus in te dijken: per direct worden bars, sportclubs, theater- en concertzalen gesloten. Dat meldt de Israëlische radio. Synagoges blijven open, maar het aantal bezoekers wordt beperkt.

Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn land slechts één stap verwijderd is van een volledige lockdown.  In Israël werden ruim 30.000 besmettingen met het coronavirus gemeld en 332 doden door Covid-19.

 

Mondmasker verplicht voor pelgrims die naar Mekka reizen

AFP or licensors

Pelgrims die dit jaar de hadj doen, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, zullen verplicht een mondmasker moeten dragen. Daarnaast moeten de gelovigen minstens anderhalve meter afstand houden en moeten te grote mensenmassa's vermeden worden.

De maatregelen moeten zowel tijdens gebeden en religieuze rituelen, als in restaurants en tenten in acht worden genomen. Dat hebben de Saoedische autoriteiten bekendgemaakt.

Elk jaar nemen normaal gezien meer dan twee miljoen mensen aan de hadj deel, waarbij velen uit het buitenland komen. Eerder beperkte Saoedi-Arabië al fors het aantal deelnemers voor de hadj in 2020 en werd beslist dat toegelaten pelgrims jonger dan 65 jaar moeten zijn. Bovendien mogen ze geen chronische ziekte hebben. De jaarlijkse bedevaart start dit jaar op 28 of 29 juli.

Met meer dan 209.000 besmettingen en ruim 1.900 doden is Saoedi-Arabië in vergelijking met heel wat andere Arabische landen zwaar door de pandemie getroffen. Zondag werden er nog zo'n 3.600 nieuwe gevallen gemeld.

  

Veilig reanimeren in coronatijden? Leer het online

Hoe moet je iemand in nood reanimeren in coronatijden? Dat kan je woensdagavond leren in een online cursus van het Rode Kruis in Wevelgem. Het is blijkbaar vooral belangrijk dat je altijd het juiste beschermingsmateriaal bij je hebt, zodat je een persoon in nood binnen de 3 minuten kan reanimeren. 

Lees de volledige uitleg van lesgever Dirk Van Besauw bij Radio 2 West-Vlaanderen:

Meest gelezen