Microbioloog Herman Goossens: "Dringend nood aan draaiboek voor quarantaine voor terugkerende vakantiegangers"

Er moet deze week nog een wettelijk kader komen om terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden in quarantaine te kunnen plaatsen. Dat zegt microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen). "Ik ben verbaasd dat er nog geen draaiboek ligt. Dit is echt heel dringend."

In verschillende Europese landen rondom ons zijn er nieuwe uitbraken van het coronavirus. Sommige landen hebben bepaalde regio's of steden ook in lockdown geplaatst, niemand mag die regio nog binnen of uit. Een gevaarlijke situatie, waarschuwen virologen, nu de zomervakantie is begonnen, de grenzen binnen de Europese Unie weer open zijn en veel mensen toch van een vakantie in het buitenland willen genieten.

De vraag rijst dan hoe ons land met die terugkerende vakantiegangers om moet gaan. Het best zou zijn om iedereen die uit zo'n risicogebied terugkomt, verplicht twee weken in quarantaine te plaatsen, zeggen verschillende virologen. Maar blijkbaar bestaat daar nog geen wettelijk kader voor. Voor besmette mensen met symptomen wel, maar niet voor zomaar iedereen die naar ons land terugkeert.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa

Microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen)

Onbegrijpelijk, zegt microbioloog Herman Goossens in "De ochtend" op Radio . "Ik ben verbaasd dat er nog altijd geen wettelijk kader is en ook verbaasd dat er geen draaiboek ligt. Ik heb zelf een beetje geleden gezegd dat dit er zit aan te komen, dat je kunt verwachten dat er uitbraken zullen ontstaan en dat je dus een draaiboek moet hebben om ervoor te zorgen dat je gepast kan reageren wanneer mensen uit die gebieden terugkomen. Dat blijkt er nu dus niet te zijn."

De tijd dringt, waarschuwt Goossens, want we gaan meer en meer uitbraken zien, voorspelt hij. "Ik heb begrepen dat er nu zeer hard aan gewerkt zal worden. Maar dat moet er dan wel liggen tegen het einde van deze week." Als het van hem afhangt, moeten terugkerende vakantiegangers uit risicogebieden getest worden en in quarantaine geplaatst worden. "Dat is wat het verschil heeft gemaakt in Duitsland toen die skiërs terugkwamen. Daarmee heeft men de curve toch wat kunnen afvlakken. Dat is een belangrijke les geweest voor ons allemaal."

Goossens voorspelt overigens ook in ons land nieuwe uitbraken. Hij verwijst onder meer naar de zomerkampen. (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met Herman Goossens in "De ochtend":

Alexander Pohl

"Besef dat het geen gewone vakantie wordt"

Mensen die op vakantie gaan, raadt Goossens aan om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Je moet beseffen dat het geen gewone vakantie zal zijn. Neem handalcohol en maskers mee. En draag die ook."

Hij raadt ook aan om gesloten ruimtes te vermijden. "Je moet niet naar feesttenten of discotheken gaan waar je weet dat de kans op besmetting toch groter is." Snel terug kunnen keren, is ook een advies, "dus ga het liefst met de wagen." Goossens waarschuwt vakantiegangers ook dat ze moeten aanvaarden dat als ze toch op vakantie gaan in een gebied waar uitbraken ontstaan, ze getest zullen moeten worden en in quarantaine moeten gaan als ze terugkeren."

Goossens heeft er begrip voor dat de Europese Commissie heeft aanbevolen om de grenzen open te stellen, maar stelt wel dat we realistisch moeten zijn: "De situatie zou in de komende weken zeer chaotisch kunnen worden in Europa."

Meest gelezen