Radio 2

19e eeuwse muur van abdij Keizersberg in Leuven ingestort

Aan de abdij van Keizersberg in Leuven is een deel van de historische muur ingestort. Zowat zes meter muur ging tegen de vlakte. Stadsarbeiders komen vandaag de schade opmeten en opruimen. 

De abdijmuur dateert uit de 13de eeuw, maar het ingestorte deel is jonger, uit de 19de eeuw.  Het deel van de 19e eeuwse muur aan het Trampad was donderdag al ingestort. Waarschijnlijk door een grondverschuiving, maar dat wordt vandaag onderzocht. Ludo is een van de stadsarbeiders die de schade komt opmeten. "Een deel van de muur is hier naar beneden gekomen. Waarschijnlijk van ouderdom. We gaan nu het voetpad terug vrijmaken. Straks komt er ook nog iemand langs om te kijken of de muur stabiel genoeg is, zodat mensen er weer veilig kunnen passeren."  

Renovatie

De brokstukken zien er indrukwekkend uit, toch kijkt Ludo er niet vreemd van op. "Hoewel het de eerste keer is, wéét je dat zoiets kan gebeuren. Je weet niet hoe stevig die muren zijn, en ze worden ook niet elke dag gecontroleerd op stabiliteit. Maar als het dossier wordt goedgekeurd, zou de renovatie volgend jaar kunnen starten. Maar eerst beginnen met de brokstukken opruimen."   

Radio 2

 Al sinds 2014 loopt er een aanvraag voor subsidies voor de burchtmuur uit de 13e eeuw, maar deze omwalling dateert uit de 19de eeuw en maakte daar geen deel van uit. Toch wil de stad ook dit stuk herstellen. Maar eerst moet dus onderzocht worden wat de instorting heeft veroorzaakt. Afhankelijk van de schade kan dan een plan tot renovatie worden opgemaakt. 

De abdij Keizersberg ligt in het noorden van Leuven, op een steile heuvel met dezelfde naam. Voor Leuvenaars ook wel: de ‘Boelenberg’ of ‘Borgberch’.  

Meest gelezen