Natuurfotograaf uit Diepenbeek lokt eekhoorns met opvallende opstellingen: "Soms uren wachten voor goede foto" 

Natuurfotograaf Niki Colemont uit Diepenbeek verwelkomt de hele zomer lang eekhoorns in zijn achtertuin. Met enkele opvallende installaties en een gecamoufleerd tentje wacht Niki soms urenlang op de diertjes om er foto's van te kunnen maken. En dat zorgt soms voor opvallende beelden. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangt de Limburger uit deze zomer? Wat houdt hem bezig? 

Tijdens zijn vrije uren is Niki Colemont bijna altijd te vinden in een klein gecamoufleerd tentje in zijn tuin, met vooraan een klein gat. Dat gat is net groot genoeg om een bombastische lens door te steken. In zijn tuin bouwt hij attributen waar hij vervolgens dieren naartoe lokt met wat eten. Het resultaat is speciale foto's van dieren zoals eekhoorns en vogels. Omdat eekhoorns vaak de modellen zijn in zijn foto's,  wordt hij ook wel eens 'squirrelman' genoemd.

Eens de eekhoorns zich laten fotograferen, is er nog de opdracht om een goede foto te maken. "Soms zit ik weken te wachten op de goeie foto", vertelt Niki. "Ik probeer ook telkens nieuwe opstellingen uit. Zo heb ik foto's waar het lijkt alsof een eekhoorn een winkelkar voortduwt, of zit te eten aan een picknicktafel." Niki maakt ook constructies waar eekhoorns moeten springen om aan eten te geraken, om zo zwevende eekhoorns te kunnen fotograferen. "Maar het is veel uitproberen en falen voordat je dé foto te pakken hebt. Het is 70 procent geluk en 30 procent techniek."

(Lees verder onder de foto:)

Niki Colemont

Fotowedstrijd National Geographic

Vorig jaar was Niki een van de 15 finalisten voor de fotowedstrijd van National Geographic. Dit jaar mikt hij op de overwinning. "Je kan foto's insturen tot oktober. Ik weet wel nog steeds niet welke foto ik ga gebruiken. Ik ben dan ook de eeuwige twijfelaar", lacht Niki. 

Nu heeft hij ook al iets om trots op te zijn. Een van zijn foto's werd namelijk gebruikt als reclame in de campagne van National Geographic voor de fotowedstrijd van 2020. "Het is de eerste keer dat ik mijn foto op televisie zie", vertelt Niki trots.

Bekijk hier enkele foto's van fotograaf Niki Colemont:

Niki Colemont
Niki Colemont
Niki Colemont
Niki Colemont

Meest gelezen