Eric Dupond-Moretti, de controversiële nieuwe Franse minister van Justitie
AFP or licensors

Een controversiële advocaat en een voormalige groene politica: ministers in hertekende Franse regering bekendgemaakt

De Franse president Emmanuel Macron en zijn nieuwe premier Jean Castex zijn klaar met de samenstelling van een nieuwe regering. Vanavond zijn de namen van de ministers bekendgemaakt. Opvallend in het lijstje zijn een voormalige groene politica die de nummer 2 van de regering wordt en de benoeming van een controversiële advocaat tot minister van Justitie. 

President Macron en zijn nieuwbakken premier Castex hebben dit weekend samengezeten om het nieuwe kabinet samen te stellen. Macron tweette gisteren nog dat zijn nieuwe regering er een van “missie en eenheid” moest worden. Het belangrijkste doel in de laatste twee jaar van Macrons ambtstermijn is het economische herstel van Frankrijk, “het voorzetten van de hervorming van onze sociale bescherming en die van het milieu, en het herstel van een rechtvaardige republikeinse orde”. 

Voormalige groene politica nummer 2 van de regering

In het lijstje met de nieuwe ministers dat Alexis Kohler, de secretaris-generaal van de president, iets na 19 uur vanavond voorlas, vielen de nieuwe namen op die mee de lijnen van Macrons laatste termijn moeten uitzetten.

Zo wordt Barbara Pompili bevoegd voor ecologische transitie, de energiespecialiste was onder president Hollande nog een tijd staatssecretaris voor Biodiversiteit. Pompili was ooit nog covoorzitter van de ecologisten voor ze in 2017 overstapte naar de partij van president Macron. Vandaag wordt ze de feitelijke nummer 2 van de regering-Castex, die nieuwe impulsen moet geven aan het milieu-en klimaatbeleid van Macron.

Barbara Pompili
AFP or licensors

De fel bekritiseerde minister van Binnenlandse Zaken Castaner moet dan weer plaats ruimen voor Gerald Darmanin, die eerder de post van begroting bezette. Castaner was nochtans een vertrouweling van Macron, maar hij lag onder vuur voor zijn harde aanpak van de gele hesjes én hij kreeg de laatste tijd ook kritiek van de politie, omdat hij zich had uitgesproken over racisme onder het politiekorps.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Meest beruchte advocaat van Frankrijk"

Voor VRT-correspondent Frank Renout is de naam van Eric Dupond-Moretti de meest verrassende en opvallendste naam in het rijtje. Dupond-Moretti is “een van de meest bekende en voor sommigen meest beruchte advocaten van Frankrijk”. Moretti die bekendstaat voor zijn ruwe aanpak en grote mond, krijgt het ministerie van Justitie onder zijn hoede. 

Zijn naam was amper gevallen, of er kwam al kritiek. De USM, de grootste vakbond van magistraten reageerde als door een wesp gestoken: “Iemand die zo verdeeldheid zaait en magistraten zo veracht. Dit is een oorlogsverklaring aan de magistratuur”.

Macron en Castex hebben de regering niet volledig hertekend: een aantal ministers krijgt een andere portefeuille, voor anderen verandert er niets. Zo blijft Bruno Le Maire minister van Economie en Jean-Yves Le Drian behoudt Buitenlandse Zaken.

De nieuwe regering telt 17 vrouwen en 15 mannen –een evenwicht tussen man en vrouw in zijn ploeg was een belofte van Macron toen hij als president begon. De nieuwe premier Castex heeft geen ministeriële ervaring, maar had de leiding over de exitstrategie die Frankrijk uit de lockdown moest halen. Als beloning kreeg hij vorige vrijdag de taak van Macron om premier Philippe te vervangen. Morgen komt het nieuwe kabinet voor het eerst onder zijn leiding samen. 

Meest gelezen