Radio 2

Ontmijningsdienst DOVO zoekt naar bommen en granaten in vijvers van Maria Hendrikapark in Oostende

Ontmijningsdienst DOVO is gestart met het opruimen van de vijvers in het Maria Hendrikapark in Oostende, nadat magneetvissers 3 weken geleden maar liefst 62 ontstekingsmechanismen en enkele granaten hebben bovengehaald. “Alle vijvers worden grondig doorzocht op oorlogstuig en gedumpte munitie. Deze opdracht zal minstens een week in beslag nemen”, zegt Thierry François van DOVO Zeebrugge. 

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vaardigde 3 weken geleden, bij de laatste en grootste vondst, uit veiligheidsoverwegingen een verbod op magneetvissen uit. Hij vroeg DOVO om de vijvers te inspecteren en te ontdoen van de overgebleven munitie.

In de vijvers van het park werd na de Eerste Wereldoorlog heel wat munitie gedumpt om onschadelijk te maken, maar veel springstof is echter nog actief. Er zouden zelfs fosforbommen op de bodem liggen. "Een gevaarlijke situatie", zegt de burgemeester. "Fosforbommen kunnen uit zichzelf ontbranden. Zo'n brand blijkt ook moeilijk te blussen. Daarom hopen wij dat de ontmijningsdienst onze vijvers volledig bommen- en granatenvrij kan maken."

Radio 2

Meest gelezen