Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Child Focus waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke "Blue Whale Challenge" op sociale media

Child Focus wijst opnieuw op de gevaren van de zogenoemde "Blue Whale Challenge", die ook onder andere namen opduikt. Het is een online challenge waarbij tieners uitgedaagd worden om verschillende opdrachten uit te voeren, die vaak gevaarlijk zijn. Het gaat ook gepaard met afpersing. Verschillende tieners contacteerden ons Instagramkanaal voor tieners "nws.nws.nws", omdat ze bezorgd zijn.

Jaren geleden dook de "Blue Whale Challenge" voor het eerst op. Het is een challenge op de sociale media, waarbij jongeren worden uitgedaagd om 50 opdrachten uit te voeren in 50 dagen tijd. Vaak beginnen de opdrachten onschuldig, zoals "kijk de hele dag naar horrorfilms", maar worden ze daarna erg gevaarlijk. Ze zetten er bijvoorbeeld toe aan om jezelf fysiek pijn te doen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De "Blue Whale Challenge" dook al onder verschillende namen op. Zo kwam het al naar boven onder de naam "Jonathan Galindo Challenge" of "Momo Challenge". Verschillende tieners contacteerden daarover ons Instagramkanaal voor tieners "nws.nws.nws". Ze zijn bezorgd, omdat het opnieuw circuleert. "Kunnen jullie uitleggen wat die challenge eigenlijk is, want ik ben bang dat het hier gebeurt", zo schrijft een tiener bijvoorbeeld.

Neem een screenshot van je bericht, dan kan je die persoon rapporteren

Niels Van Paemel, Child Focus

Wat de naam ook is, de challenge is ronduit gevaarlijk. Vaak gaat ze ook gepaard met afpersing. Jongeren krijgen de boodschap dat hun persoonlijke gegevens te grabbel zullen worden gegooid op het internet, als ze de opdracht niet uitvoeren.

Child Focus waarschuwt tieners dan ook om niet op de challenge in te gaan. De afpersing is meestal ook een loos dreigement, klinkt het. "Het wordt meestal gebruikt als drukkingsmiddel, zodat je schrik krijgt", zegt Niels Van Paemel van Child Focus. "Maar eigenlijk is dat meestal niet waar." Het is uiteraard wel belangrijk om niet in te gaan op de challenge. "Er zijn ook leuke challenges online, maar als je buikgevoel zegt dat er iets niet klopt, doe het dan gewoon niet. En praat erover met een volwassen persoon die je vertrouwt. Het is erg belangrijk dat je een screenshot neemt van het bericht dat je kreeg. Zo heb je altijd bewijs van wat er is gebeurd. Je kan die persoon ook altijd rapporteren op het sociale media kanaal, of naar de politie stappen."

Veel sociale mediagebruikers zijn gelukkig al gewaarschuwd. Ze komen zelfs met alternatieven om het fenomeen tegen te gaan. Zo is er nu de 'Pink Whale Challenge', die je 50 dagen lang motiveert om positief te zijn en jezelf graag te zien. De opdrachten gaan van 'Ik ben mooi' op je hand schrijven en een dessertje eten tot vroeg opstaan om naar de zonsopgang te kijken.

Nood aan een gesprek? Dan kan je altijd terecht op www.awel.be of bel gratis het nummer 102. Met vragen over zelfdoding kan je ook terecht op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen