Overlijden jonge wielrenner roept pijnlijke herinneringen op bij familie van Joren Touquet uit Wevelgem

In Rotselaar is gisteren de eerste wielerwedstrijd gereden van West-Europa sinds de coronacrisis. De wedstrijd begon met één minuut stilte voor de 20-jarige renner Niels De Vriendt. Die kwam zaterdag om na een hartfalen tijdens een oefenwedstrijd. De gebeurtenis roept pijnlijke herinneringen op bij de familie van Joren Touquet uit Wevelgem. Hij overleed vorig jaar in gelijkaardige omstandigheden.

Joren Touquet overleed vorig jaar, midden juni, op vakantie met zijn familie in Tenerife. De renner was pas 26 jaar en al bij al in goede gezondheid. "Na zijn laatste wedstrijden had hij wel wat klachten, oververmoeidheid en zo", vertelt zijn papa Kurt. "We zijn toen naar het ziekenhuis geweest voor een grondig onderzoek, bloedproeven, scans, inspanningsoefeningen,... Die hebben aangetoond dat hij een zogenaamde overslag had. Maar dat was niet levensbedreigend, zeiden de artsen. Joren zou daar ook voor geopereerd worden, maar enkel om zijn levenskwaliteit te bevorderen. Op vakantie hadden we net nog een mooie, ontspannen avond gehad. 's Ochtends heb ik hem moeten reanimeren. Maar de hulp kwam te laat."

Je zou jongeren vroeger en grondiger kunnen onderzoeken, maar zelfs dat is niet volkomen waterdicht 

Kurt Touquet, papa van Joren

Kurt kan zich goed inbeelden hoe het moet zijn voor de ouders van Niels De Vriendt. "Ook hij was medisch gecheckt en ook bij hem waren er geen grote problemen vastgesteld. Dat je dan plots je kind verliest, dat is de hel."

Onderzoek is goed, maar nooit waterdicht

"Spijtig genoeg valt dit soort overlijdens moeilijk te voorkomen", beseft Kurt. "Je zou jongeren eventueel vroeger en grondiger kunnen testen, aan hun 15 al, en hen naar een cardioloog kunnen sturen bovenop de inspanningsproef en de cardiogram bij de sportarts. Maar zelfs dat is niet waterdicht."

Normaal ging deze maand "Ride For Joren" gereden worden in Wevelgem, een herdenkingskoers. Die is door de coronacrisis afgelast. Maar de bedoeling is de wedstrijd volgend jaar toch te laten doorgaan.

Meest gelezen