VRT Nieuws

Gentse sociale wijk met beschimmelde huizen wordt dan toch gesloopt

De Gentse Sint-Bernadettewijk zal in de zomer van 2022 gesloopt worden. Die beslissing komt er na jaren heen en weer getrek in het dossier. Veel van de huizen zijn onbewoonbaar geworden door vochtproblemen. Er zijn al plannen geweest van renovatie tot afbraak. Aan die onzekerheid komt nu een einde. De wijk wordt gesloopt en er zal een nieuwe wijk gebouwd worden.

De Sint-Bernadettewijk in Gent werd gebouwd in de jaren '20. Het gaat om een sociale wijk met huizen en appartementen. Veel van de huizen zijn in de loop der jaren onbewoonbaar geworden door vochtproblemen en beschimmelde muren. Bewoners getuigen al lang van ongezonde leefomstandigheden. Muren brokkelen af, dakstructuren zijn rot. De sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent is al jaren bezig met het dossier. Maar of de beschimmelde woningen gerenoveerd of gesloopt zouden worden, bleef altijd onzeker. Maar nu is het definitief. De wijk wordt gesloopt in 2022 en er zal een volledig nieuwe sociale wijk gebouwd worden.

We krijgen een jaar de tijd om te wennen aan het feit dat we weg moeten

Bewoonster van de Sint-Bernadettewijk

Brief over sloopplannen

De bewoners wisten al jaren dat WoninGent met het dossier bezig was. Maar de communicatie tussen de sociale huisvestingsmaatschappij en de bewoners schepte geen duidelijkheid over wat er nu moest gebeuren met de woningen. Ze kregen het plan om te slopen uiteindelijk te horen op een informatiemoment. "We hebben een brief gekregen voor de info-avond waar we de toekomstplannen voor de wijk te horen kregen. Het was toch een shock toen we hoorden dat de volledige wijk zal gesloopt worden", vertelt een bewoonster. "We krijgen een jaar om aan het idee te wennen. Binnen 2 jaar moeten alle bewoners dan weg zijn."

Onverwacht

Voor de 130 gezinnen die het nieuws van de sloop te horen kregen komt het definitieve plan toch onverwacht. "We hebben al zoveel vragen gesteld en nooit een duidelijk antwoord gekregen. Af en toe werden wat kleine werken verricht door werknemers van WoninGent. Als we vragen stelden aan die werknemers dan werd er altijd verzekerd dat alles oké was en we ons geen zorgen moesten maken over onze woning. Er werd zelfs gezegd je in je eigen woning kon blijven zolang er geen schade was."

Renovatie is te duur, dus moet de hele wijk gesloopt worden
Bewoner van de Sint-Bernadettewijk

"Eerst werd gezegd dat de appartementen gingen blijven staan. Nu horen we ineens dat ook die volledig zullen afgebroken worden", vertelt een man die al 57 jaar in de wijk woont. "Blijkbaar is renovatie te kostelijk en hebben ze dus besloten om alles af te breken. Van de huizen had ik het wel verwacht, die staan er al van in de Tweede Wereldoorlog. Maar niet van de appartementen. Die kunnen gerust nog een aantal jaar mee mits er renovatiekosten aan gedaan worden. Er moet wel overal centrale verwarming en dubbele beglazing komen."

Verhuizen

De bewoners krijgen 6 maanden de tijd om te beslissen naar welke andere wijk in Gent ze willen verhuizen. "We moeten 4 verschillende locaties opgeven. Als ze ons dan een voorstel doen mogen we dat één keer weigeren. Nadien zijn we verplicht om te nemen wat ze ons aanbieden", zegt de man nog. "Ik woon hier al van mijn 9 jaar. Er zijn al veel mensen weg maar toch ga ik deze wijk missen."

De wijk wordt gesloopt in 2022. Drie jaar later zal dan een nieuwe gebouwd worden. De wijk zal een mix worden van huizen en appartementen, zowel voor alleenstaanden als voor gezinnen. Er is een bedrag van 40 miljoen euro voorzien voor de bouw.

Nav de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bracht het verkiezingsprogramma "Iedereen Kiest" een bezoek aan de Sint-Bernadettewijk. Hieronder kunt u de reportage herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen