Joachim Coens (links) en Conner Rousseau (rechts).

SP.A wil nog niet met 6 partijen aan tafel, vergadering over federale formatie afgeblazen

De vergadering die de voorzitters van de drie regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V vandaag wilden houden met de N-VA, de SP.A en het CDH, is afgeblazen. Zowel de SP.A als het CDH vindt het te vroeg om met alle partijen rond te tafel te zitten. Geen goede dag dus voor de formatie, maar dat betekent niet dat het verloren zou zijn. "We werken voort", laat Egbert Lachaert (Open VLD) optekenen. 

De voorzitters van CD&V, Open VLD en de MR hadden in de namiddag een vergadering gepland met de zes partijen met wie ze gesprekken willen opstarten voor de vorming van een nieuwe federale regering. Ze hadden de N-VA, de SP.A en het CDH uitgenodigd voor een toelichting over hun onderhandelingsnota. Twee van de zes partijen weigerden echter op die uitnodiging in te gaan: de SP.A en het CDH.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau wil naar verluidt eerst afzonderlijk met de voorzitters van CD&V, Open VLD en de MR samenzitten. Zo was het dit weekend ook afgesproken, horen we bij de SP.A. De Vlaamse socialisten verwachten namelijk eerst een antwoord op hun eigen inhoudelijke nota. "Ze (de regeringspartijen, red.) houden zich dus niet aan de afspraak en doen geen serieuze poging om een vervolg te breien aan dit weekend. We doen niet mee aan "Blind gekocht"", luidt het. ("Blind gekocht" is een televisieprogramma waarbij koppels een huis kopen zonder het ooit gezien te hebben.)

Bekijk hier een bijhorende reportage over het verhaal van de dag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook de Franstalige christendemocraten vinden het te vroeg om met zes partijen aan tafel te zitten, omdat de "voorwaarden om de onderhandelingen te kunnen opstarten niet vervuld" zijn. De drie regeringspartijen moeten volgens het CDH opnieuw contact opnemen met de andere partijen, "op een meer diepgaande en respectvolle manier".

Na het afhaken van de SP.A en het CDH werd de vergadering dan maar afgeblazen, bevestigt CD&V-voorzitter Joachim Coens. De voorzitters van de MR, Open VLD en CD&V zullen nu voorlopig de bilaterale gesprekken voortzetten, zegt Coens.

De voorzitters van de regeringspartijen reageren ontgoocheld op Twitter. "Als we ooit nog vooruit willen raken, zal men toch minstens de moed moeten hebben om te komen luisteren", schrijft Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. 

Lachaert ontkent overigens dat de SP.A een afzonderlijke vergadering was beloofd, met enkel de drie regeringspartijen. "We hebben heel goed geduid waarom. Het zou niet fair zijn naar andere potentiële partners, die veel minder contact hadden met de drie voorzitters", tweet hij. 

Ja kan niet de hele tijd met één partij onderhandelen en de anderen in het ongewisse laten

Egbert Lachaert, Open VLD

Bekijk hier de toelichting van commentator Rik Van Cauwelaert in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens Lachaert was de tijd rijp om nu eens met z'n zessen samen te zitten, zo zegt hij in "De wereld vandaag": "Wij hadden al samengezeten met de SP.A en al heel wat verwerkt in de startnota. Het is nu ook maar fair dat we iedereen nu eens uitnodigen om kennis te nemen van waar we staan. Je kan niet met één partij de hele tijd onderhandelen en de anderen in het ongewisse laten. We wilden de nota vandaag aan iedereen voorleggen, maar dat is jammer genoeg niet gelukt."

Open VLD wil nu ook CDH en N-VA apart uitnodigen om het te hebben over de startnota, "een gebalanceerde nota waar heel wat sociale accenten inzitten" dixit Lachaert. 

Voor Lachaert is het nog zeker geen verloren zaak, "we gaan daar de volgende dagen aan werken". Maar hij geeft wel toe "dat er dringend wel wat vertrouwen geboekt moet worden" de volgende dagen, want anders "zal het de politiek zelf zijn die blijft verliezen."  

CD&V-voorzitter Joachim Coens maakt er minder woorden aan vuil en post enkel een uitspraak van de voormalige Britse premier Winston Churchill. "Je hebt moed nodig om op te staan en te spreken, maar je hebt ook moed nodig om te gaan zitten en te luisteren."

Coens relativeerde nog de specifieke "eisen" die SP.A zou hebben gedaan. Hij zegt over de voorlopige nota en de accenten die SP.A er graag in wil, dat dit dingen zijn die ook andere partijen erin willen. "Wat SP.A vraagt zijn ook dingen die leven CDH en bij ons, en bij de andere collega's: de koopkracht van mensen, de pensioenen, de gezondheidszorg... zaken waarvan het evident is dat we daar in postcoronatijd op moeten inzetten." 

Delicate oefening voor SP.A

Volgens VRT-journalist Rob Heirbaut zouden de Vlaamse socialisten van SP.A schrik hebben om in de val gelokt te worden, als enige linkse partij in een formatie met voor de rest enkel rechtse partijen of centrumpartijen. Als de SP.A in het overleg met zes zou zien dat er voor hen te weinig brood in zit in de nota, zouden zij wel eens de schuld kunnen krijgen als de gesprekken worden opgeblazen. 

Bekijk hier de toelichting van Rob Heirbaut in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen