Psychologencommissie spreekt Erik De Soir vrij na klacht: hij gaf geen informatie over patiënt aan misdaadauteur 

De tuchtraad van de psychologencommissie heeft de klacht tegen traumapsycholoog Erik De Soir van tafel geveegd. Een ex-patiënte van hem vermoedde dat hij persoonlijke informatie over haar doorgaf aan misdaadauteur Toni Coppers, die het voor zijn boek "Het vergeten meisje" gebruikt zou hebben. Maar de psychologencommissie vond daar geen bewijzen voor.

Het boek "Het vergeten meisje" van misdaadauteur Toni Coppers kwam uit in het voorjaar van 2019. Het gaat over een wijkagente die helemaal in shock gaat als ze tijdens een routinecontrole een bloedbad aantreft. De psycholoog die haar behandelt stelt een hypnose voor, om haar te helpen. Maar tijdens die hypnosesessie komen ook haar onverwerkte jeugdtrauma’s naar boven.

Een deel van het verhaal klonk erg herkenbaar voor een ex-patiënte van De Soir. Zij vermoedde dat haar psycholoog gevoelige informatie uit haar dossier had gedeeld met de auteur. De twee kenden elkaar inderdaad. “Zelfs de namen uit mijn omgeving zijn niet eens veranderd. Veel mensen in mijn omgeving herkennen zich met naam en toenaam in de gebeurtenissen uit het boek," zei de vrouw. 

De Soir en Coppens ontkenden de feiten van bij het begin. En nu geeft ook de Tuchtraad van de Psychologencommissie de ex-patiënte ongelijk. De psychologencommissie vindt geen bewijzen voor de klacht, en verwerpt die wegens ongegrond. De Tuchtraad van de psychologencommissie heeft de ex-patiënte niet gehoord tijdens het onderzoek, noch op de hoogte gebracht van de uitspraak. Dat gebeurt niet tijdens een tuchtprocedure, gezien de Tuchtraad daarvoor wettelijk gezien niet bevoegd is, staat te lezen op hun website. De ex-patiënte betreurt dat. "Er is niet over één nacht ijs gegaan met deze klacht. De hele procedure is één groot geheim. Het is een Middeleeuws systeem waarbij slachtoffers in de kou staan. Alleen verdachten kunnen ook in beroep gaan. Slachtoffers hebben geen enkel recht en mogen zich zelfs niet verweren", aldus de vrouw aan onze redactie.

Psycholoog Erik De Soir kwam zelf naar buiten met de uitspraak op zijn Facebookpagina:

Meest gelezen