Foto: Belga

Politie betrapt 13 wandelaars op militair domein Brasschaat

Bij een controleactie op het militair domein Groot Schietveld in Brasschaat zijn zondag dertien mensen betrapt die geen vergunning hadden om daar te komen. Dat meldt de federale politie. Het doel van de actie was om wandelaars erop te wijzen dat het terrein actief gebruikt wordt voor militaire doeleinden en dat wie binnendringt zijn of haar leven riskeert.

Het Groot en het Klein Schietveld in Brasschaat vormen samen een groot deel van de "groene long" ten noorden van Antwerpen, maar doen ook dienst als militair oefendomein. Het Groot Schietveld is volledig verboden terrein voor burgers, het Klein Schietveld is wel toegankelijk voor recreatief gebruik. 

Toch werden er de voorbije weken wandelaars en fietsers uit een gebied gehaald waar met scherp werd geschoten. Er moest ook een oefening rond ontmijning onder water te worden stopgezet nadat een gezin werd opgemerkt dat aan de rand van de vijver aan het picknicken was. Op het Klein Schietveld werden recent dan weer briefings van defensie verstoord en liepen er honden van wandelaars los.

Spectaculaire stijging

De federale politie spreekt van een "spectaculaire stijging" in het aantal mensen dat zich op verboden terrein waagt of andere regels op militair domein niet respecteert. "De activiteiten op het militair domein zullen in de nabije toekomst nog toenemen, door de verhoogde internationale samenwerking op het vlak van trainingen", klinkt het. "Het is dan ook in ieders belang dat de veiligheidsregels door iedereen gevolgd worden." 

Sensibilisering

Er werd ook al ingezet op sensibilisering. Wandelaars werden aangesproken op hun gedrag en militairen en politie deelden flyers uit. Ondanks een maand sensibilisering  werden er gisteren toch dertien mensen betrapt op het Groot Schietveld. Defensie moest ook al verschillende wandelpaden afsluiten omdat er wandelaars kwamen die daar niet mochten zijn.

Politie en parket willen in de toekomst nog strenger optreden.

Meest gelezen