Zelfvarende schepen moeten van Kristalpark in Lommel een van de meest duurzame industriegebieden maken

Het Lommelse industriegebied Kristalpark III krijgt binnenkort een rechtstreekse verbinding via het water met de haven van Antwerpen. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM, een van de initiatiefnemers, wil dat er op termijn zelfvarende elektrische schepen varen tussen Lommel en Antwerpen. Dat zou van Kristalpark III een van de meest duurzame industrieparken van het land maken. 

Kristalpark III maakt deel uit van een industriezone van bijna 900 hectare in Lommel in het noorden van Limburg. Het industriepark is nu vooral bekend voor het Solar Park, met zijn 303.000 zonnepanelen en een jaarlijkse energieproductie van 85.000 MWh het grootste zonnepark van de Benelux. Het gebied is nu al goed ontsloten via de weg en het spoor, maar binnenkort dus ook via het water. 

De loskaden zijn al klaar

De stad Lommel en de LRM gaan op het Kristalpark in Lommel, samen met privépartner BCTN, een containerterminal bouwen. "De loskaden liggen er al", zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V), "maar we hebben nu ook een partner gevonden om dit project verder in goede banen te leiden. We zijn vorig jaar begonnen met de verkoop van de gronden en we hebben al 3 bedrijven kunnen aantrekken. Maar is er nog zo'n 170 hectare beschikbaar." 

In de toekomst mogelijk ook zelfvarende boten

Ook de Limburgse investeringsmaatschappij LRM gelooft in de sterkte van het project. "Kristalpark III moet uitgroeien tot het meest duurzame industriegebied van het land", zegt Tom Vanham, algemeen directeur van de LRM . "Zo willen we de bedrijven op langere termijn ook op een ecologisch vriendelijke manier kunnen  bevoorraden. Ik denk dan aan elektrische schepen die ook autonoom zouden kunnen varen."

De verbinding van het Lommelse Kristalpark met de haven van Antwerpen zal gebeuren via het Kanaal van Beverlo en het Kanaal Bocholt-Heren

Meest gelezen