Nicolas Maeterlinck

“Gentse Feestjes” 2020: mini-concertjes met beperkt publiek en vooral online

Enkele pleinorganisatoren van de Gentse Feesten organiseren nu toch optredens, weliswaar voor een beperkt publiek. Ze zetten ook in op streaming. De echte Gentse Feesten begonnen normaal op 17 juli, maar gaan door de coronamaatregelen niet door.

Door de versoepeling van de coronamaatregelen is er toch weer wat meer mogelijk. Het worden geen Gentse Feesten, zoals we die kennen. De pleinorganisatoren gaan voor kleinschaliger initiatieven waarvoor je vooraf moet reserveren.

De stad Gent lanceert een digitaal platform waarop vanaf 17 juli verschillende initiatieven gestreamd kunnen worden. De Korenmarkt zal bijvoorbeeld zeer actief zijn op dat platform. Elke dag zal er op 4 vaste tijdstippen een filmpje van hen online komen. “We nemen alles vooraf op en organiseren dus geen live-evenementen”, vertelt Tineke De Rijcke van Koninklijke Dekenij Korenmarkt. “Maar de mensen krijgen wat ze van ons verwachten: DJ-sets en bekende artiesten.” Namen wil de organisatie wel nog niet prijsgeven.

In restaurant en kerk

De organisatoren van het Sint-Baafsplein zorgen wel voor live-muziek, niet op het plein zelf, maar in restaurant ‘De Abt’. “We geven 20 concerten voor telkens 40 mensen. Toeschouwers moeten er wel een arrangement bij nemen van 35 euro, maar daar krijgen ze wel een aperitief, hoofgerecht en dessert bij”, legt organisator Yvan Saerens uit.

Vzw Trefpunt, dat de feesten op het Walter De Buckplein rond Sint-Jacobs organiseert, trekt naar de Sint-Jacobskerk voor matineeconcerten met publiek. “Daarnaast streamen we performances vanuit onze concertzaal, maar daar kan geen publiek bij zijn”, aldus Jan Hozee van vzw Trefpunt.

Het Polé-Poléfestival dat traditioneel plaatsvindt op de Gras- en Korenlei voorziet geen optredens. “Het is te moeilijk voor ons”, zegt organisator Jo Bonte. “We hebben artiesten uit de hele wereld. Het zou praktisch onmogelijk zijn en ook financieel niet haalbaar. We hebben wel een kleine cocktailbar geopend aan het Baudelohof .”

Opbrengst voor de artiesten

Ook de mensen van het Luisterplein werken aan een alternatieve programmatie, niet op het François Laurentplein, maar op een nog nader te bepalen locatie voor maximaal 200 toeschouwers. “We vragen wel een reservatiekost”, vertelt Dirk Schockaert van Uitbureau. “Zo vermijden we dat mensen niet komen opdagen. De opbrengst gaat overigens volledig naar de artiesten die het nu hard nodig hebben.”

Meest gelezen