In dit appartementsgebouw in Melbourne was al een uitbraak.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Australische miljoenenstad Melbourne gaat opnieuw zes weken op slot

In Australië komt er een volledige lockdown in de op één na grootste stad Melbourne. Ook een andere regio in de deelstaat Victoria gaat dicht. De aanleiding is het nieuwe dagrecord van 191 besmettingen, het hoogste aantal sinds de coronacrisis er begon. De maatregel komt bovenop de beslissing om de grens met de naburige deelstaat New South Wales te sluiten. 

Vanaf middernacht plaatselijke tijd moeten de inwoners van de Australische tweede stad Melbourne binnenblijven. De maatregelen gaan verder dan bij het begin van de coronacrisis. Mensen mogen alleen het huis uit voor het werk, de school, de dokter of de winkel. Restaurants, cafés en bars mogen opnieuw alleen meeneemschotels maken, sportfaciliteiten gaan dicht en er mogen maximaal twee mensen op bezoek komen, voor verzorging.

De voorbije dagen is het aantal nieuwe plaatselijke besmettingen in Melbourne en in één andere regio in de deelstaat Victoria sterk toegenomen. Gisteren werden 191 nieuwe besmettingen opgetekend. Dat is het hoogste dagrecord sinds de pandemie er uitbrak en het gros van de 199 nieuwe besmettingen in heel Australië. 

De plaatselijke premier van de deelstaat Victoria, Daniel Andrews, zegt dat de maatregel nodig is omdat er anders niet honderden, maar duizenden doden zullen vallen. Hij roept de hulp in van de Australische regering om de situatie de baas te kunnen. De maatregel komt er enkele uren voor ook de grenzen dichtgaan tussen Victoria en de op één na meest bevolkte deelstaat New South Wales, met onder meer Sydney. 

Onze situatie is op veel vlakken gevaarlijker, uitdagender en mogelijk tragischer dan die van enkele maanden geleden

Daniel Andrews, premier van Australische deelstaat Victoria
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hebben eerdere maatregelen niet geholpen?

Australië staat bekend om zijn ingrijpende maatregelen tegen de coronapandemie. Het besmettingscijfer ligt er opmerkelijk laag, met bijna 8.800 gevallen en 106 doden op een bevolking van 26 miljoen inwoners.  Er wordt behoorlijk veel getest.

Bij het begin van de crisis kwamen de besmettingen vooral van buitenaf. Nu zijn er ook interne broeihaarden. Vorige week werden zo'n 30 districten van Melbourne al afgesloten. Zaterdag moesten plots 9 woontorens dicht, met 3.000 bewoners. Dat leidde tot fel protest en kritiek, omdat er nog veel mensen in Melbourne van de ene plaats naar de andere konden. Nu geldt de lockdown dus voor de hele metropool en enkele buitengebieden. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen