Radio 2

Start heraanleg Grote Markt in Tienen: "Het resultaat zal er zijn"

Begin augustus starten de werken voor de heraanleg van de Grote Markt in Tienen. Dit project is één van de doelstellingen van het beleidsplan 'Tienen transformeert'. Hiermee wil de stad een groene en levendige ontmoetingsplaats maken van het marktplein.

Maandag 3 augustus gaan de werken van start voor de heraanleg van de Grote Markt in Tienen. Dat werd vanmorgen officieel aangekondigd met de inhuldiging van het werfbord op de Kalkmarkt. “De plannen voor de herinrichting van de Grote Markt liggen al sinds 2002 klaar maar nu wordt er eindelijk werk van gemaakt”, vertelt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Het is groot tijd dat er verandering op komst is want het marktplein is erg ontoegankelijk. Dagelijks komen mensen hier ten val.” 

Kerktuin met kunst

De Grote Markt wordt daarom een toegankelijke en verkeersluwe plek. De parking op het marktplein blijft behouden en zal ook voorzien worden van fietsenstallingen. Rond de kerk wordt een grote kerktuin aangelegd waarin kunstwerken tentoongesteld worden. De horecazaken krijgen allemaal hetzelfde terras, afgebakend met een groenzone. Daarvoor moeten de terrassen van de horecazaken wel opgebroken worden. “Hopelijk kunnen we tijdens de werken toch nog een aantal tafeltjes buiten zetten”, vertelt Bregt Maho, zaakvoerder van de Bar-Bier. Het is even doorbijten maar ik ben ervan overtuigd dat het resultaat er zal zijn.”

Radio 2

Ook wordt er een nieuwe riolering aangelegd onder het marktplein. En dat is niets te vroeg volgens burgemeester Partyka: “Op verschillende plaatsen is de riolering echt verschrikkelijk. Ter hoogte van het Suikermuseum stortte enkele jaren geleden nog een riolering in.” Tegen eind 2021 moet de nieuwe Grote Markt volledig klaar zijn.

Meest gelezen