Videospeler inladen...

Na "griepje" en selfies met aanhangers: Braziliaanse president Bolsonaro zelf besmet met coronavirus

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft positief getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt tijdens een tv-interview. Bolsonaro heeft het coronavirus de voorbije maanden vaak geminimaliseerd en hij toonde zich een tegenstander van maatregelen om het virus in te dammen. Brazilië is nochtans erg zwaar getroffen door het virus. 

Eerder vandaag was bekend geraakt dat Bolsonaro ziekteverschijnselen vertoonde, en zich had laten testen op het coronavirus. Die test was positief, meldde de Braziliaanse president nu zelf op televisie. "Ik heb 38 graden koorts, maar mijn longen zijn schoon", gaf hij nog mee.

Tijdens het interview droeg Bolsonaro overigens een mondmasker, wat niet zijn gewoonte is.

Bolsonaro zegt van zijn artsen de medicijnen hydroxychloroquine (waarvan niet is bewezen dat het werkt tegen COVID-19) en azithromycine (een antibioticum) te hebben gekregen, en zich daarmee veel beter te voelen.

"Ik voel me zeer goed", zei hij. Om dat kracht bij te zetten, zette de president na het interview met de Braziliaanse CNN zijn mondmasker even af. De 65-jarige Bolsonaro zal nu in zelfisolatie gaan.

Wie het volledige interview wil bekijken, kan hieronder de livestream herbekijken. (Lees verder onder de video.)

"Een griepje"

De uiterst rechtse president Bolsonaro heeft het coronavirus van meet af aan geminimaliseerd en zelfs weggelachen. Maar Twitter lachte er niet mee en verwijderde minimaliserende berichten die de president op het sociale medium had gezet.

Ook vele Brazilianen lachten er niet mee. Uit protest tegen de nonchalante houding van hun president, sloegen ze avonden op rij op potten en pannen, vanop hun balkonnen.

Bekijk hier beelden van het potten-en-pannenprotest in maart en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Toen de gouverneurs van de Braziliaanse deelstaten in april beperkende maatregelen invoerden om het virus in te dammen, leidde de president zelf het protest tegen die coronamaatregelen. Hij noemde die "schadelijk voor de economie". 

Bekijk hier hoe Bolsonaro in april de demonstranten toesprak en lees verder onder der video:

Videospeler inladen...

Het virus zelf was voor hem "een fantasie van de media" en niet meer dan "een griepje".  "Met mijn eigen voorgeschiedenis als atleet zou ik me geen zorgen maken als ik de infectie zou oplopen", zei hij. "Ik zou er niets van voelen, of het zou hooguit een griepje lijken."

Selfies

Bolsonaro verscheen ook herhaaldelijk (zonder mondmasker) in een menigte en poseerde voor selfies met aanhangers, zoals op onderstaande video te zien is. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Het voorbije weekend vierde hij nog de Amerikaanse nationale feestdag met de Amerikaanse ambassadeur in Brazilië. Ook bij die gelegenheid werden foto's van beide mannen, met de arm over elkaars schouder geslagen, op de sociale media gedeeld. 

Brazilië is zwaar getroffen door het coronavirus. In absolute aantallen volgt het meteen na de Verenigde Staten, zowel wat het aantal besmettingen betreft als het aantal doden. Het land  telt ruim 1,6 miljoen besmettingen en bijna 65.500 doden door het coronavirus.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen