"Drie koningen" geven formatiehoop nog niet op: gisteravond praatten ze met N-VA-voorzitter Bart De Wever

Ondanks het afblazen van de gezamenlijke vergadering van Open VLD, CD&V, MR, N-VA, CDH en SP.A zetten de partijvoorzitters van Open VLD, CD&V en MR hun gesprekken voort voor de vorming van een nieuwe federale regering. Gisteravond al hadden ze een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Vandaag nog zou CDH-voorzitter Maxime Prévot langskomen, en later deze week SP.A-voorzitter Conner Rousseau. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hoopt nog voor het einde van de week alle voorzitters samen rond de tafel te krijgen.

De "drie koningen" - Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - geven de moed nog niet op. Na de mislukking van de gezamenlijke vergadering gisteren zetten ze nu in op bilaterale gesprekken met de voorzitter van N-VA, CDH en SP.A. Daar stellen ze hun 25 pagina's tellende nota voor.

Ik zal niet ophouden met aan te dringen op zo'n vergadering met iedereen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

Gisteravond had het trio al een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever op het MR-hoofdkwartier in Brussel. Dat heeft een ploeg van de Franstalige omroep RTBF kunnen vaststellen. VRT NWS verneemt uit betrouwbare bronnen dat CDH-voorzitter Maxime Prévot vanmiddag aan de beurt is. Wanneer het gesprek met SP.A-voorzitter Conner Rousseau plaatsvindt, is nog onduidelijk.

De crisissfeer van gisteren - toen SP.A en CDH hun kat stuurden - lijkt weer wat weg te ebben. "Er zijn spanningen, hoogtes en laagtes zoals in elke menselijke relatie", aldus MR-voorzitter Bouchez bij de Franstalige omroepen LN24 en Bel RTL. "Het is van fundamenteel belang om rond de tafel te gaan zitten. Ik zal niet ophouden met aan te dringen op zo'n vergadering met iedereen. Ik begrijp niet dat mensen weigeren te vergaderen. Hoe wil je dan vooruitgaan? " Bouchez hoopt nog altijd om de zes partijen van de zogenoemde Arizona-coalitie nog voor het einde van de week aan één tafel te krijgen.

Die Arizona-coalitie zou maar over 19 Franstalige zetels beschikken, nog één zetel minder dan de "Zweedse coalitie", die al zwaar in de minderheid was aan Franstalige kant. Dat komt omdat de PS als grootste Franstalige partij dan aan de kant zou blijven. Desondanks zegt Bouchez dat de deur niet gesloten is voor de PS. 

Het is beter om naar de vergaderingen te komen en daar kritiek naar voren te brengen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

"Zomaar kritiek spuien, kan niet", aldus Bouchez aan de RTBF. "Het is beter om naar de vergaderingen te komen en daar kritiek naar voren te brengen, waardoor de teksten kunnen worden bijgeschaafd. Dat is de enige mogelijkheid om tot een regering te komen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen