Familie van dichter Anton Van Wilderode schenkt nalatenschap aan gemeente Moerbeke

De gemeente Moerbeke krijgt nu ook de inboedel van het huis van dichter Anton Van Wilderode. Het huis, dat dienst doet als museum, is sinds 2017 in handen van de gemeente.  Er komt een overeenkomst met het Van Wilderodegenootschap voor het beheer van het huis en de inboedel.

Het huis waar dichter Anton Van Wilderode lange tijd woonde aan de Dorpvaart werd na zijn dood ingericht als museum. Eind 2017, één jaar voor de viering van zijn honderdste verjaardag, schonk de provincie Oost-Vlaanderen het aan de gemeente. Nu is overeengekomen dat het beheer van de inboedel zal uitgevoerd worden door het Anton Van Wilderodegenootschap. Zo kan de organisatie erover waken dat de dichter een plaats blijft hebben in de Moerbeekse geschiedenis. “We willen met het gemeentebestuur nu het huis in beheer geven aan het Anton Van Wilderodegenootschap. Zij zijn best geplaatst om dat te doen, en door een beheersovereenkomst te geven, geven we hen rechtszekerheid dat ze de woning blijvend kunnen gebruiken om hun werking te garanderen”, aldus burgemeester Robby De Caluwé (Open Vld).

Grotere bekendheid

Hildegard Coupé, van wie de vader de tweelingbroer was van Van Wilderode, is ontzettend blij en trots dat er een samenwerking op poten wordt gezet tussen het Van Wilderodegenootschap en de gemeente. “We zijn heel blij dat Van Wilderode dankzij deze samenwerking meer bekendheid zal  verwerven, dat was de laatste jaren niet echt meer het geval. In zowel de overeenkomst van de schenking als in die van de samenwerking tussen gemeente en organisatie is dit een belangrijk onderdeel van de afspraak”, zegt de erfgename. 

Leraar van Tom Lanoye

Anton Van Wilderode was het pseudoniem van Cyril Coupé. Hij was naast schrijver ook priester en leraar. Zo gaf hij les in Sint-Niklaas aan schrijvers Paul Snoek en Tom Lanoye. Coupé stierf in 1998, net geen 80 jaar oud.

Meest gelezen