AFP or licensors

Vrouwenbewegingen protesteren tegen "vrouwonvriendelijke" nieuwe Franse regering

In Parijs is de nieuwe Franse regering vanmiddag bijeengekomen voor haar eerste ministerraad. Die eerste zitting ging gepaard met protest van vrouwenbewegingen. Zij verwijten president Emmanuel Macron dat hij, in weerwil van zijn beloftes, een vrouwonvriendelijke ministerploeg heeft aangesteld. Een van de nieuwe politieke zwaargewichten werd beticht van verkrachting, een andere heeft zich meermaals laatdunkend uitgelaten over de #MeToo-beweging.

Bij de start van de eerste ministerraad van de nieuwe bewindsploeg van president Emmanuel Macron waren er twee kleine betogingen van vrouwenbewegingen. Zij verwijten Macron dat hij verdergaat met een "vrouwonvriendelijke" regering. 

AFP or licensors

Toch lijkt er op het eerste gezicht weinig aan te merken op de nieuwe ploeg. De regering telt 17 vrouwen en 15 mannen. Daarmee houdt Macron zich aan de belofte die hij deed bij het begin van zijn ambtstermijn: een evenwicht tussen man en vrouw. 

Er hoort evenwel een kanttekening bij, want heel veel belangrijke portefeuilles -Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Justitie, Onderwijs, Economie- blijven in handen van mannen.  

Twee namen krijgen kritiek

En het profiel van die mannen -of toch van twee van hen- is wat de Franse vrouwenbeweging het meest tegen de borst stuit. De meest verrassende én meest omstreden  nieuwe naam in de ploeg is Eric Dupond-Moretti. De  bekendste (of volgens sommigen meest beruchte) advocaat van Frankrijk krijgt Justitie onder zijn hoede. Dupond-Moretti staat bekend om zijn ruwe aanpak en grote mond. 

"Het is een echte vent, zeg maar. een man die houdt van stierengevechten, die niet terugdeinst voor straffe uitspraken", zegt ook VRT-collega en Frankrijk-kenner Rony Van Gastel. "Hij heeft het profiel van een bulldog, de man die het erdoor moet rammen. Hij heeft zich voorheen ook vaak smalend uitgelaten over de #MeToo-beweging". 

Rony Van Gastel over de nieuwe Franse regering in "De wereld vandaag", de tekst loopt daaronder door:

Ook de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, is kop van jut voor de vrouwen. Tegen Darmanin, die de fel bekritiseerde Christophe Castaner vervangt, loopt een proces wegens verkrachting.  Een aanklacht die hij ontkent.

"Met deze nieuwe regering stuurt Macron een luide en gewelddadige boodschap naar de samenleving en naar vrouwelijke slachtoffers", vinden de vrouwenbewegingen die op straat kwamen om te protesteren. "Hij ontkracht de legitimiteit van de woorden van al degenen die de kracht en de moed hadden om te spreken over het geweld dat ze ondergingen." 

Meest gelezen